NajaveNajnovije vijesti

Na programu Discovery Channela od 23. avgusta počinje serijal “Riječna čudovišta”

monster1Jeremy Wade, filmaš i avanturist slijedi priče o monstruoznim ribama, najstrašnijim i najopasnijim ribama svjetskih rijeka. Ovaj biolog i ekstremni ribolovac u svojoj potrazi za raznim vodenim stvorenjima duž rijeka, svoju strast je pretvorio u karijeru. Dok roni i pliva sa fascinantnim stvorenjima – za koje se smatra da su ubice ljudi, pokušava otkriti jesu li to obične ribičke priče ili jednostavno činjenice. Ističe kako ga u opasnost tjera želja za nepoznatim, te kako ljudima želi pokazati ribe koje prijete iz dubina. Sve ulovljenje ribe vraća natrag u vodu, iako je večina njih potencijalno opasna za ljude.

„Mnogi ih nažalost ubijaju iz straha, zaboravljajući koliko su korisne jer su jedan od indikatora čistoća rijeka“, ističe Wade.

Od dosadašnjih susreta izdvaja dva koja su po njemu bila najstrašnija. Jedan od njih svakako uključuje ribu Arapaima za koju jako puno ljudi kaže da je najveća slatkovodna riba na svijetu.

“To je riba koja nema velike zube, ponekad čak može biti jako lijepa – ima vrlo lijepe boje kože sa svijetlo crvenim preljevom. To je riba prema kojoj sam stvorio veliku dozu poštovanja dok sam odrastao. Osim što je velika, ima vrlo brzo ubrzanje od starta i vrlo tvrdu, koščatu glavu. Muški Arapaima će se boriti jedni protiv drugih u vrijeme parenja, a ponekad će čak koristeći svoju glavu ubiti drugu ribu. Prije nekoliko godina, 2002. godine, bio sam pogođen Arapaima u prsa. Bio je težak između 35-40 kilograma, dakle nije pretjerano veliki Arapaima jer kasnije sam uhvatio i veće primjerke, no udarac je bio tako snažan da sam osjećao bol i nakon šest tjedana. Dakle, Arapaima je zasigurno riba oko koje sam nakon toga događaja vrlo oprezan kada je ulovim”.

Još jedan riba koja ga malo plaši i s kojom, kako kaže, morate biti vrlo oprezni je električna jegulja.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BIH u lovu ribe udicom na plovak za kategoriju invalida, master veterana i veterana

“To je riba koja može biti vrlo velika – dugačka 2 metra, pa čak i više od toga. Ako ih pogledate, oni nemaju vrlo velike zube, ali to je riba s nevidljivim silama. Čak i ako u jako plitkoj vodi priđete električnoj jegulji ona može proizvesti vrlo snažan udar, čak i do 500 volti ako je velika električna jegulja. Padnete li cijelim tijelom u vodu, taj vas šok može paralizirati, a ako pak padnete licem u vodu, možete se utopiti.. Električna jegulja djeluju u samoobrani, vrlo često se nalazi u blatnjavoj vodi. Ako im se previše približite, one će to doživjeti kao napad i tada će u pokušaju da zaštite sebe proizvesti električni šok.”

Avanture ovog ribolovca možete pratiti na programu Discovery Channela, svake nedjelje počev od 23. avgusta u 22:00h.

Pročitajte i:   Завршено Међународно такмичење у риболову “Биоштица 2024“ (Видео)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.