Vodeni mlinovi na Plivskom jezeru

Ž7=#Dvadeset milinova - vodenica na Plivi  kod Jajca n agriza zub vremena#Piše: Ismet BAJROVIĆ

Vodenice na rijeci Plivi, 5 km od centra Jajca, datiraju još iz srednjeg vijeka. Dvadeset vodenica, izgrađenih na sedrenoj pregradi između Velikog i Malog Plivskog jezera, daju veliki doprinos ambijentu povjesnog grada Jajca i izraz su lokalne tesarske vještine i tradicionalnog načina građenja.

Kada se danas izgovori riječ vodenica, naše misli zalutaju u prošlost, na nešto tajanstveno i nestvarno, na priče o vilama i vilenjacima i doživljaje naših nana i djedova ispredane uz klopot vodeničkih kamenova i drvenih čeketala. Vodenice su izgrađene od hrastovog drveta prije više stotina godina.

Vodenica je u ovom kraju, ne tako davno, bilo u izobilju, u nizovima na potocima i potočićima i na rijekama Plivi i Vrbasu. Sela i zaseoci imali su svoje vodenice – mlinove – redare u u kojima se na redu mljelo seosko žito. Zbog prirodne, povjesne, arhitektonske, geološke i naučne vrijednosti Kulturni krajolik- Plivska jezera sa kompleksom vodenica – mlinova na rijeci Plivi godine 2009. proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Danas na Plivi ne huči voda u badnjevima, ne okreću se mlinski kamenovi, ne žuti se žito u koševima, nema brašnjavih mlinara i redova džakova pred potočarama. Istrunula brvna i kolutovi koji su pokretali točkove, otvorena vrata na više vodenica svjedoče da je bilo života u njima i oko njih. I vode, pogonske energije kamenih vodeničkih točkova, sve je manje u ovim mlinovima, jer ih je nagrizao zub vremena. Vrijeme je da se preostalim 20 vodenica na vrijeme produži vijeki da se dovedu u prvobitno stanje.

Pročitajte i:   ZAGREBAČKI VELESAJAM: Sve najbolje s područja lova i ribolova na jednom mjestu - '6. Dani lova i ribolova'

Nekada je na ovom lokalitetu bila mlinska kolonija. Stoljećima su ljudi iz okolnih sela na konjima donosili pune vreće žita i pšenice koje su mljeli u vodenicama. A za to vrijeme bi se uz zvuk vode na lopaticama pomiješala i pjesma, smijeh i cika djevojačka. Posipali bi momci brašnom cure, bio pečen hljeb na ognjištu, zaigralo kolo, rodila skrivena ljubav…

Dobro bi bilo da se neke od ovih vodenica poprave i stave u funkciju za mljevenje žita. Ove vodenice su danas najviše na meti fotoaparata stranih i domaćih turista, kojih je sve više u Jajcu.

Plivska jezera, mlinovi i vodopad predstavljaju idealno mjesto za izletnike, turiste, ljubitelje ribolova i prirode. Malo je mjesta koje krase prirodne ljepote kao što je slučaj s Jajcem. Ono što najviše privlači pažnju je Plivski vodopad, koji se ubraja među 12 najljepših u svijetu, pravi prirodni biser koji se sa oko 25 metara obrušava u ponor i ulijeva u Vrbas.

Uzvodno od Jajca na rijeci Plivi nalaze se Plivska jezera koja su bogata ribljim fondom i ovo je idealno mjesto za odmor u prirodi. Oni koji žele dugih pješačenja, mogu uživati šetajući pored Plivskog jezera, u razledanju Starog Grada i spomen obilježja iz starije historije i novije historije tog kraja.

Pročitajte i:   Nevjerovatan trofej u BiH: Ervin Kahrimanović ulovio ribu od 22 kilograma i oduševio sve

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.