Najnovije vijestiTakmičenja

Na rijeci Buni u Blagaju održan 6. kup Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju

Photo 13.09.15. 14 43 01 (Medium)Osim takmičenja, održan i sastanak članova Upravnih odbora entitetskih saveza, Distrikta Brčko i krovnog saveza ♦ Predložena izrada strategije razvoja ribolovnog sporta u Bosni i Hercegovini.

Proteklog vikenda u Blagaju je održano 6. po redu takmičenje Jadransko-podunavskih zemalja u ribolovu.

Na rijeci Buni, štapove su ukrstili najbolji pojedinci u mušičarenju iz Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Nastupilo je ukupno 15 ekipa sa 45 takmičara.

Nakon dva dana takmičenja, u pojedinačnoj konkurenciji, treće mjesto je zauzeo Bristina Sabahudin iz Donjeg Vakufa, drugo mjesto Smiljanić Predrag iz Banja Luke, dok je prvo mjesto zauzeo Stanislav Mankov iz Bugarske

Ekipno, treće mjesto je zauzela ekipa RD Mozirje iz Slovenije, drugo mjesto ekipa RD Sofija iz Bugarske, a prvo mjesto ekipa SRD Banja Luka iz Bosne i Hercegovine.

Ujedno, u Blagaju je održan i zajednički sastanak članova Upravnih odbora Federacije BiH, Republike Srpske, Distrikta Brčko te krovnog, Sportsko ribolovnog saveza Bosne i Hercegovine, gdje je razgovarano o problemima sa kojima se susreću udruženja u radu.

Pročitajte i:   Održan Kup SRS F BiH u lovu ribe udicom na plovak

Konstatovano je da nadležne institucije uopšte ne pridaju značaj niti pomažu rad, kako udruženja, tako ni saveza, bez obzira što ovakve manifestacije šalju pozitivnu sliku o našoj državi, dok su udruženja i njihovi članovi još jedini na terenu preostali zaštitnici voda i biodiverziteta.

“Nedavno održano 35. Svjetsko prvenstvo u mušičarenju je proglašeno za jedno od najbolje organizovanih takmičenja, a slika o našim rijekama i jezerima je otišla u cijeli svijet. Udruženja konstatno prijavljuju devastacije vodotokova, i sve ostaje na tim prijavama bez ikakvih povratnih informacija. Preko 20.000 članova ribolovnih udruženja u Bosni i Hercegovini su prepušteni sami sebi u borbi sa onečišćenjima i krivolovom, a uz to plaćaju uglavnom previsoke naknade nadležnim ministarstvima.

Na sastanku je donesen zaključak da se u narednom periodu organizuju sastanci sa nadležnim radi pružanja pomoći u izradi strategije razvoja ribolovnog sporta Bosne i Hercegovine, ali i okrugli stolovi sa temama iz ribarstva i zaštite okoliša, gdje bi mi, ribolovci, prezentirali informacije o stanju vodotokova te predložili mjere kojim bi se stanje na istim unaprijedilo.”, izjavio je predsjednik Sportsko ribolovnog saveza Bosne i Hercegovine, Indir Melić.

Pročitajte i:   Busovača: Na rijeci Lašvi održano 2. kolo Premijer SPIN lige BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.