Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

U subotu 17. oktobra održana sjednica Upravnog odbora SRS FBiH

SRSFBIHDana 17. oktobra 2015. godine, u prostorijama Sportsko ribolovnog saveza Federacije BiH, sa početkom u 10:30, održana je sjednica Upravnog odbora SRS FBiH.

Sjednici su prisustvovali svi članovi Upravnog odbora.

Dnevni red sjednice je bio:

 1. Dodjela čamaca po pristiglim aplikacijama
 2. Izvještaj o radu
 3. Razno
 1. tačka dnevnog reda – Dodjela čamaca po pristiglim aplikacijama

Na adresu SRS FBiH su pristigle aplikacije iz 12 udruženja, a za raspodjelu je bilo 8 čamaca (5 sa motorom i 3 bez motora).

Kao preuzetu obavezu od SRS BiH, prvi čamac sa motorom je dodijeljen SRU „Zlatovčica“ iz Jajca, te je za rapodjelu ostalo 7 čamaca od čega 4 sa motorom i 3 bez motora.

Glasanjem članova Upravnog odbora, čamci i motori su dodijeljeni sljedećim udruženjima

 • SRU „Zlatovčica“ Jajce – čamac sa motorom (preuzeta obaveza)
 • USR „Una“ Bihać – čamac sa motorom
 • USR „Glavatica“ Jablanica – čamac sa motorom
 • USR „Neretva 1933“ Mostar – čamac sa motorom
 • SRT “ Ramske vode“ Prozor/Rama – čamac sa motorom
 • UR „Šaran“ Orašje – čamac
 • UGSR „Odžak“ Odžak – čamac
 • UGSR „Kulina“ Doboj jug – čamac

Ukoliko razvojem situacije SRS FBiH dobije još jedan čamac od SRS BiH, članovi Upravnog odbora su odlučili da se isti dodijeli SRT „Ramske vode“ iz Prozora/Rame.

Christian Oršolić će u toku sljedeće sedmice napraviti ugovor koji će se poslati udruženjima koja su dobila čamce, da bi se isti preuzeli čim prije. U ugovoru će biti precizirana prava i obaveze udruženja koja su dobila čamce (i motore) na korištenje.

 1. tačka dnevnog reda – Izvještaj o radu
 • Donešena je Odluka da se SRS BiH uplati 3.000 KM po pitanju članarine. SRS FBiH kasni sa plaćanjem ove obaveze zbog slabog priliva sredstava, odnosno kašnjenja udruženja u plaćanju svojih obaveza prema SRS FBiH.
 • Donešena je Odluka da se USR „Busovača“ uputi dopis o povratu sredstava dodijeljenih kao pomoć nakon prošlogodišnjih poplava, a greškom uplaćenih na njihov žiro-račun. Odluka UO je bila da se sredstva uplate na žiro-račun SSRD SBK (izvršen uvid u zapisnik sa sastanka na kojem je donešena ta Odluka)
 • Po dopisu članova CT Carp Šiprage koji su nastupili u reprezentaciji BiH na Svjetskom prvenstvu u lovu šarana i amura, a po pitanju pomoći u iznosu po 200 KM za ribolovce iz FBiH, konstatovano je da ti članovi ne ispunjavaju uslove za dobijanje tih sredstava.
 1. tačka dnevnog reda – Razno
 • Prvi prijedlog pod ovom tačkom je bio prijedlog Tihomira Popovića da se uplate određena sredstva bivšem predsjedniku SRS FBiH, Marcelu Kučinskom. Njegov prijedlog – da se članovi UO i teh. sekretar odreknu dnevnica u iznosu 20 KM i da savez uplati razliku do 500 KM je prihvaćen jednoglasno. (9 članova UO + teh. sekretar = 10 x 20 KM= 200 KM + 300 KM od SRS FBiH = 500 KM)
 • Druga podtačka je bio dopis od SRS BiH vezano za neprimjerno ponašanje Vrgovčević Fuada prema predsjedniku i dopredsjedniku SRS BiH, te prema tehničkom sekretaru SRS BiH.
  Donešena je Odluka da se sačeka Odluka SRS BiH, te da nakon toga i UO SRS FBiH zauzme svoj stav.
 • Po pitanju dopisa koji je stigao od SRD „Bosna“ iz Maglaja, a vezano za raspodjelu sredstava na ime pomoći nakon prošlogodišnjih poplava, UO SRS FBiH je zauzeo stav da je to pitanje Kantonalnog saveza ZDK jer su sredstva prebačena njima i donešena je Odluka da kantonalni savezi naprave preraspodjelu tih sredstava.
 • Donešena je Odluka da se čim prije objavi Konkurs za staze za takmičenja u svim disciplinama i kategorijama.
 • Da se pošalju pozivi kantonalnim savezima, (gdje isti nisu formirani da se šalju direktno udruženjima), da dostave imena svojih delegata za narednu Izbornu skupštinu SRS FBiH, te prijedloge za članove Upravnog odbora, Nadzornog odbora, predsjednika i podpredsjednika Skupštine SRS FBiH, te prijedloge za nagrade i priznanja SRS FBiH
 • Po pitanju dopisa za prijem u članstvo SRS FBiH, donešena je Odluka da se te aplikacije razmatraju na sjednici UO prije održavanja Skupštine, jer će Skupština donositi Odluke o prijemu u članstvo.
 • Donešena je Odluka o iznosu blagajničkog maksimuma za poslovanje SRS FBiH, a po novom Zakonu o finansijskom poslovanju.
 • Po pitanju pomoći SRD Bugojno nakon pomora ribe, članovi UO su donijeli odluku da se o tome razgovara ne sljedećem sastanku UO a zbog kompletnijeg uvida u finansijsko stanje i sagledavanja mogućnosti SRS FBiH
 • Dopis SRD „Visoko“ o ribljoj stazi na brani TE Kakanj je uzet kao informacija, a Senad Kapo, član UO iz Kantona Sarajevo je na sebe preuzeo obavezu proširenja ove inicijative SRD Visoko koja jeste bila i ranije planirana, te da se, kao inicijativa svih Udruženja – korisnika ribolovnog prava na vodotokovima iznad brane, traži stručna ekspertiza uslovnosti riblje staze i njen eventualni višegodišnji negativni uticaj na brojnost ihtiopopulacije u rijeci Bosni i njenim pritokama.
 • Donešena je Odluka da se zakaže prvi sastanak komisije za izradu Nacrta Statuta SRS FBiH. Isti će biti zakazan u periodu do 15. novembra 2015. godine
 • Kapo Senad je preuzeo obavezu pravljenja dopisa svim nadležnim institucijama a po pitanju izgradnje MHe na rijeci Buni. Isti će kao prijedlog biti proslijeđen svim članovima Upravnog odbora koji će na njega dati svoje mišljenje, odnosno, odobriti njegovo slanje kao zvanični dopis SRS FBiH
 • Članovi UO su dali prijedlog-sugestiju novom Upravnom odboru koji će biti izabran na Skupštini početkom naredne godine, da se napravi novi Ugovor o radu sa tehničkim sekretarom Lidijom Bogić, a sukladno novom Zakonu o radu, u kojem će razmotriti i eventualno povećanje iznosa ličnog dohotka te u njemu uvrstiti isplatu ostalih zakonskih primanja poput regresa, koji do sada nije imala.
Pročitajte i:   Hа језеру Aлаговац почело Oпштинско такмичење у спортском риболову

Ovom podtačkom je završen sastanak Upravnog odbora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.