Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Poribljavanje mostarske zone: Pušteno 50.000 pastrmke

sulejman-curic-mostarUdruženje sportskih ribolovaca “Neretva 1933” obavilo je poribljavanje rijeke Neretve u ribolovnom području zone Mostar.

Đenana Kaminić se iz Mostara javila u Novi dan te je razgovarala sa Sulejmanom Ćurićem iz Udruženja o ribljem fondu kojim je bogatije ovo područje.

U rijeke Bunu, Bunicu, Neretvu i Jasenicu je puštena riblja mlađ u cilju poribljavanja. Pušteno je 50.000 pastrmke, više od 1.800 komada šarana. Poribljavanje je trebalo biti urađeno prošlog mjeseca, ali je odgođeno zbog nekvalitetne mlađi i nepotpune dokumentacije.

“Nije izvršena dezinfekcija mjesta gdje je bila mlađ pa nismo smjeli da prihvatimo takvu ribu te smo morali odgoditi poribljavanje za poslije”, rekao je Ćurić.

O tome šta ribolovci rade sa ribama kada ih ulove je rekao kako mogu jednu meku i dvije potrošne ponijeti kući, ali i više komada klenova, no ne smiju ih stavljati u promet.

Prema svim veterinsarskim nalazima, riba iz Neretve je jako zdrava, bez obzira koliko je zagađena rijeka u smislu otpadnih voda“, kazao je Ćurić.

Pročitajte i:   Bilten Kupa Jadransko podunavskih zemalja u lovu ribe udicom na hranilicu - Feeder

Govorio je i o značaju poribljavanja. “Da nema poribljavanja ne bi bilo dovoljno ribe. Poznato je da riba za mrijest bira gornje tokove rijeka i zbog brana se smanjio mrijest za 70 posto i zbog toga je potrebno vještačko poribljavanje“, kazao je.

Dodao je i kako krivolova ima, ali i da imaju dobru ribočuvarsku službu koja pazi da se to ne dešava.

One thought on “Poribljavanje mostarske zone: Pušteno 50.000 pastrmke

  • Ovo što je izjavio gospodin Puce sve je čista obmana javnosti i ništa točno nije najbolje bi bilo da ode iz društva,uradio bi dobru gestu i za društvo i za napaćenu Neretvu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.