Iz svijetaNajnovije vijesti

Životinje koje najduže žive

Svijet prirode u sebi čuva stvorenja koja imaju takav životni vijek da su u odnosu na njih i najstariji ljudi poput pilića pred kojima je život.

1. Guidak

Ove slatkovodne školjke žive i do 160 godina. Karakteristične su jer imaju dugačak „vrat“, koji može porasti i do jednog metra.

geoduck1

2. Tuatara

Dvije vrste tuatara žive danas i jedini su preživjeli članovi vrste koja je nastala prije oko 200 miliona godina – oni su živi dinosaurusi. Takođe spadaju u najdugovječnije kičmenjake na Zemlji, jer jedinke žive između 100 i 200 godina.

tuatara

3. Lamellibrachia cjevasti crvi

Ova šarena stvorenja sa velikih morskih dubina žive na ugljovodoničnim ispustima na okeanskom dnu. Zna se da žive 170 godina, ali mnogi naučnici vjeruju da ima primjeraka koji su živjeli duže od 250 godina.

tubeworm

4. Crveni morski ježevi

Crveni morski ježevi žive samo u Pacifiku, i to uglavnom na zapadnoj obali Sjeverne Amerike. Sredina koja im odgovara su plitke, stjenovite vode bez prevelikih talasa. Puzi po okeanskom dnu koristeći bodlje kao štule. Neki primjerci su stariji od 200 godina.

Pročitajte i:   Na rijeci Lašvi u Busovači održan Međunarodni SPIN Kup (VIDEO)

red-sea-urchin

5. Arktički kit

Arktički kit je najdugovječniji sisar na planeti. Na nekim kitovima su pronađeni vrhovi kopalja od slonovače zabijeni u njihovo tijelo prije 200 godina. Najstariji poznat kit je bio bar 211 godina star.

BowheadWhaleG_468x266

6. Koi

Koi su ukrasni šarani koji se obično čuvaju u vještačkim jezerima. Začudo, neki primjerci žive više od 200 godina. Najstariji poznati koi je bio Hanako, riba koja je uginula u 226. godini.

koi-fish

7. Kornjače

Kornjače su poznate kao najdugovječniji kičmenjaci na Zemlji. Jedan od najreprezentativnijih primjeraka je bila Harieta, galapagoska kornjača koja je uginula od infarkta u 175. godini u zoološkom vrtu. Harijeta je smatrana posljednjim živim putnikom sa Darvinovog epskog putovanja. Za drugu, džinovsku kornjaču, Advaitu se smatra da je uginula u 250. godini života. Uzrok smrti nije poznat.

tortoise

8. Kuahog

Kuahog je vrsta školjki koja se koristi u komercijalne svrhe. Naučnici smatraju da tamni koncentrični krugovi na školjci predstavljaju godine poput godova na drvetu. Za neke prikupljene primjerke je izbrojano preko 400 krugova.

Pročitajte i:   Prizor na Jablaničkom jezeru je zastrašujuć, šta je uzrok?

oceanquahog

9. Antarktički sunđer

Vjerovatno zahvaljujući veoma niskim temperaturama Antarktičkog okeana, ovo nepokretno stvorenje vrlo sporo raste. Procjenjuje se da su najstariji primjerci doživeli 1550 godina.

antarcticsponge

10. Turritopsis nutricula meduza

Ova vrsta meduze bi mogla da bude jedina životinja na svijetu koja je otkrila fontanu mladosti. Obzirom da je sposobna da vrati ciklus od zrele jedinke do stupnja nezrelog polipa pa opet nazad, do zrelog primjerka, vrlo je moguće da njen životni vijek nema prirodnog ograničenja. Upravo zato što umije da izbjegne smrt, broj jedinki ove vrste vrtoglavo raste. Počela je invazija besmrtnih meduza.

jellyfish

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.