Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Jezero Starača poribljeno kalifornijskom pastrmkom i donesen novi Pravilnik o ribolovu na jezeru

12346342_520552831445182_9091468598621277853_nČlanovi Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva su jučer izvršili poribljavanje jezera Starača u Ilijašu kalifornijskom pastrmkom.

“Ovo je prvo poribljavanje u zimskoj sezoni ribom za izlova, a ista ćemo provoditi periodično i po potrebi sve do zaleđivanja jezera. Sada je u jezero ubačeno oko 80 kg ribe. Informacija za ribolovce je da je cijena dnevne dozvole po Zakonu o slatkovodnom ribarstvu 10 KM, da članovi udruženja potpisnica Sporazuma o zajedničkim režimima ribolova za jednu kupljenju dozvolu imaju dva izlaska na vodu, a da je dozvoljeno kao ulov ponijeti 2 komada kalifornijske pastrke. Svaka naredna ulovljena a koja se želi ponijeti se plaća 2 KM.”, rekao je Ferid Husejnović, upravnik jezera Starača.

“Nedavno smo donijeli i novi Pravilnik za ribolov na jezeru u kojem je određeno da se sva riba osim kalifornijske pastrmke mora vratiti nazad u vodu. Sve ove mjere su uvedene da bi se zaštitio riblji fond i da bi oni koji vole ribolov kao sport a ne kao opciju punjenja zamrzivača imali jednu malu oazu bogatu ribom na kojoj mogu provesti ugodan dan u prirodi. U jezeru se trenutno lovi pastrmka, štuka i grgeč, a i šarandžije imaju sporadične ulove.”, poručuju iz Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva.

Pročitajte i:   Jezero Šljivno, Banja Luka: Satnica I i II kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u mušičarenju

Izmjena pravilnika se odnosi samo na dozvoljeni ulov.

Od 1. decembra, od kada je na snazi novi Pravilnik, kao ulov dozvoljeno je nositi samo kalifornijsku pastrmku koja se i ubaci za izlova i to 2 (dva) komada. Svaka naredna kalifornijska pastrmka se može odnijeti uz doplatu ribočuvaru od 2 km po komadu.

Sve ostale vrste riba ste dužni neoštećene vratiti u vodu!

Na snazi ostaje molba ribolovcima da ne vraćaju u vodu ulovljene sunčanice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.