Održana vanredna Skupština SRS FBiH – Usvojen novi Statut Saveza

25Piše: Besim  Sejdić
Dana 06.02.2016 godine (subota) sa početkom u 11,00 sati u restoranu Tapas, u mjestu Zenica, održana je vanredna Skupština Sportsko ribolovnog saveza Federacije BiH.

Skupštini je prisustvovao 51 delegat od ukupno 74 delegata iz Udruženja – članica Saveza.

Skupštinu je vodio predsjednik Zlatko Hodak uz izabrano radno predsjedništvo u sastavu Mitko Pirkić, Husejn Odobašić, Lidija Bogić i Milan Jagar (isti zamijenjen tokom rada Skupštine sa članom Ismet Borovina).

Skupština je imala dvije tačke dnevnog reda i to:

  1. Usvajanje novog Statuta SRS FBiH,
  2. Razno.

Dnevni red je usvojen većinom glasova prisutnih delegata.

U uvodnom dijelu Skupštine otvorena je na momente žučna rasprava u kojoj su svoje primjedbe, mišljenja i sugestije iznosili članovi Skupštine redom Mirsad Gajević, Christian Oršolić, Senad Kapo, Odobašić Husejn, Ilhan Klančević, Fikret Kurtović, Mitko Pirkić, Zlatko Hodak i drugi.

Predjsednik Skupštine Zlatko Hodak je pročitao pet predstavki na predloženu formu novog Statuta koje su stigle na adresu SRS FBiH od Udruženja sportskih ribolovaca iz Vogošće, Maglaja, Sarajeva (Miljacka), Zavidovića i Čapljine.

Pročitajte i:   Obavještenje plasiranim u Premijer ligu SRSBiH u lovu ribe udicom na plovak

Osnovni problemi u prijedlogu novog Statuta su se odnosili na stavku da članstvo u SRS FBiH čine Kantonalni savezi bez mogućnosti da članstvo u SRS FBiH imaju pojedinačna Udruženja, te odnos i zastupanje u tijelima SRS FBiH Udruženja sa manji i većim brojem članova.

Nakon toga za riječ su se javljali delegati Skupštine Himzo Mulahalilović, Viktor Bandić, Zijad Omerović, Ilhan Klančević, Milan Jagar, Zijad Sinanović, Drago Jakić, Hasan Balić i drugi.

Članovima Skupštine dat je na glasanje prijedlog da se u predloženoj formi Statuta izvrše dopune u članovima 2. i 3. Statuta u kojima se dodaje da se pored Kantonalnih saveza omogućuje i Udruženjima sportskih ribolovaca da se dobrovoljno udružuju u SRS FBiH radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva.

Za ovakvu dopunu glasali su 41 delegat, protiv je bilo 5 delegata, dok je 5 delegata bilo suzdržano.

Nakon toga članovima Skupštine dat je na glasanje prijedlog novog Statuta sa gore navedenim dopunama za čije usvajanje je glasalo 40 delegata, protiv su bila 3 delegata dok je suzdržanih bilo 8 delegata, te je na taj način usvojen novi STATUT SRS FBiH po čijim odredbama će se pripremiti naredna Izborna Skupština SRS FBiH i po čijim odredbama će u narednom periodu raditi SRS FBiH.

Pročitajte i:   Mještani mjesne zajednice Orašac svojim tijelima zaustavljaju ilegalnu sječu šuma!

Pod tačkom razno vođena je kraća rasparava oko obaveza za pripremu naredne izborne Skupštine, uz delegiranje Bugojna kao domaćina naredne Skupštine o čemu će se razmatrati u narednim danim po pismenim prijedlozima Udruženja zainteresovanih da budu domaćini, a sve u skladu sa trenutnom finasijskom situacijom u Savezu.

Iskreno se nadamo i vjerujemo da će novi Statut SRS FBiH donijeti napredak u radu Saveza, smanjiti postojeće animozitete između pojedinih udruženja i doprinjeti kvalitetnijim organizacijama sportsko-ribolovnih takmičenja te samoj promociji, razvoju i planiranju sportskog, rekreativnog i turističkog ribolova u Federaciji BiH.

Skupština je završena oko 14,30 sati, nakon čega su članovi Skupštine usluženi zajedničkim ručkom i pićem od strane ljubaznog osoblja restorana TAPAS.

Bistro!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.