Na Boračkom jezeru otvorena ribolovna sezona na pastrmku

DSC_0067Piše: Ismet BAJROVIĆ

Organizacija sportskih ribolovaca iz Konjica organizovala je tradicionalno otvaranje ribolovne sezone na pastrmku na Boračkom jezeru, a vrijedni ribari ovog kraja pripremaju akciju za poribljavanje i čišćenje obale ovog prekrasnog jezera.

Ljubitelje prirode i ribolova kiša i prohladno vrijeme nisu spriječili da se nakon dugotrajnog lovostaja posvete sportskom ribolovu. Vrše se intezivne pripreme za otvaranje ribolovne sezone 1. aprila u gornjem toku Neretve u Glavatičevu.

U nedelju i ponedeljak na Boračkom jezeru okupilo se stotinjak ribara iz Konjica i Sarajeva koji su na svečan način obilježili početak ribolovne sezone.

Lov ribe nije bio u prvom planu, već druženje. Većina ribara došlo je bez štapova u ruci, ali bilo je i onih koji su pecali ribu. Na nekoliko mjesta zatekli smo ribare koji su pripremili bogatu trpezu. Smajl Kovačević, Suad Kovačević, Omer Begtašević, Ramiz Hanjalić, Sulejmen Cernica, Ramiz Gušo, Haris Sijerčić, Hasan Cernica… ispred kojih je na stolovima bilo pršute, domaćeg sira i kajmaka, drugih delicija, ali i voćnih destilata. Bilo je i lijepog ulova, ali sva ulovljena riba završila je na roštilju.

Boračko jezero je najpoznatije prirodno jezero BiH, prirodni je dragulj visoke vrijednosti, poznato izletište, turistički – rekreacijski centar, ali i mjesto za okupljanje i druženje sportskih ribolovaca.

Organizacija sportskih ribolovaca Konjic ima dugu tradiciju – osnovano je 1927. godine. Od svog osnivanja u svom radu zacrtalo je zaštitu i unapređenje ribolova, te očuvanje prirode i rad sa mladima.

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.