Najnovije vijestiVideo

Šićki Brod: Tražimo pravo na život u ekološkoj čistoj sredini (VIDEO)

_sljakiste_naslovnaBoreći se pravnim metodama za ekološko čistu sredinu i zdrav život, građani Mjesne zajednice (MZ) Šićki Brod su shvatili da nemaju podršku lokalnih vlasti (Vijeća MZ Šićki Brod i gradske Uprave Tuzla), zbog čega su spremni boriti se i radikalnim mjerama za zaštitu okoliša i čistu sredinu za nadolazeće generacije. Nakon što su se uvjerili da njihov glas nitko od nadležnih institucija ne želi čuti niti poduzeti zaštitne mjere, nego svakim danom sve više svjesno rade na uništavanju njihovog zdravlja i života, okoliša, pitkih voda, rijeka i jezera, pa su tako odlučili uništiti i prirodni dragulj jezero „Kop“ Šićki Brod odloženom šljakom bloka 7 Termo elektrane Tuzla koji treba da se gradi, te su 11.03.2016 godine (petak) održali protestni skup u prostorijama MZ Šićki Brod, kojega je inicirao INICIJATIVNI ODBOR SEKCIJE RIBARSKOG UDRUŽENJA „KOP“ ŠIĆKI BROD.

No, na kraju se ipak ispostavilo da građani Šićkog Broda nisu usamljeni, imaju nesebičnu podršku građana susjedne MZ-e Bukinje, općine Lukavac i prepoznatljivih boraca za zaštitu okoliša među kojima su: Ekološki pokret „Eko zeleni“ Tuzla, Forum zaštite okoliša Lukavac i niz drugih nevladinih organizacija kao i stručnih pojedinaca iz nadležne oblasti, koji su prisustvovali skupu.

Obraćajući se prisutnima Senail Ajšić Ohro naglašava:

“Ovaj skup je danas priprema za proteste, za okupljanja da spasimo jezero Kop i stanemo u odbranu naših života i života nadolazećih generacija boreći se za čistu sredinu te nastavlja: U svemu ovome najveći problem vidim u gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću koji je za 3,600.000 KM. prodao i nas i jezero Kop JP EP BiH, uz koga su stali i Vijećnici MZ Šićki Brod koji ni jedan od njih nije prisutan danas na ovom skupu. Ovo što mi radimo, trebao je raditi Savjet MZ Šićki Brod, međutim, suvišan je bilo kakav komentar. Pored toga, ni jedna politička stranka nas ne podržava, kao ni gradska Uprava. Jedino su HDZ BiH i BOSS nam se pridružili na početku, no, nitko se nije deklarisao da podržavaju našu borbu za zdrav okoliš”.

Prof. Abdel Đozić, autor publikacije PRISUSTVO TEŠKIH METALA U ZEMLJIŠTU I LOKALNO PROIZVEDENOJ HRANI U NASELJIMA NA PODRUČJU OKO ODLAGALIŠTA ŠLJAKE DIVKOVIĆI/PLANE – termoelektrane Tuzla podvlači:

Pročitajte i:   USR 'Bioštica' i Ribomaterijal 'Stream Tackle': Poziv na 8. Stream Fishing Cup - Bioštica 2024 na rijeci Bioštici

“Treba jasno reći da blok 7 treba da radi, ugalj je naš resurs koji trebamo koristiti, ali, odlagalište šljake gdje su oni predvidjeli, prema svim istraživanjima struka tvrdi ne treba da bude. Također treba naglasiti, ugalj koji koristi TE Tuzla sadrži određene kemijske metale daleko više od dozvoljenog, kao što su: arsen, živa i drugi čije isparavanje itekako utiče na narušavanje zdravlja i okoliša. Šljačište koje su planirali graditi na površinskom kopu Šićki Brod je od Lukavca udaljeno svega 1 km. Koji mozak će napraviti tako nešto a da ne utiče na zdravlje građana. Dakle, ni pod kakvim uvjetima nećemo dozvoliti odlaganje šljake iz TE Tuzla na teritoriji Lukavac, kojemu pripada preko 40% površine jezera Kop Šićki Brod”, poručuje Đozić.

Ispred ekološkog pokreta „Eko zeleni“ Tuzla, skupu se obratio mag. Ratko Banović, te ističe i upozorava:

“Pružamo vam punu podršku u sprečavanju gradnje ove deponije šljake te ističemo; Ona jeste ekonomski opravdana, ali je ekološki u potpunosti neprihvatljiva. Pored toga što će zagađivati okoliš, nanijet će i drastične posljedice zdravlju okolnog stanovništva. Imamo zvanične podatke da do 2030 godine da će se sve termoelektrane u Europi u kojima se spaljuju fosilna goriva zatvoriti”.

Učesnik protestnog skupa i predsjednik Ekološko – Sportskog Udruženja Građana „Eko – sport“ Šićki Brod, Senad Isaković Roko kategorički poručuje:

Pročitajte i:   Hа језеру Aлаговац почело Oпштинско такмичење у спортском риболову

“Zaključak skupa je da ne dozvoljavamo gradnju šljakišta u blizini jezera „Kop“ Šićki Brod niti na bilo kojoj drugoj lokaciji na našoj MZ Šićki Brod. S obzirom da su uporedo rađena i relevantna rješenja za odlaganje šljake bloka 7 TE Tuzla, neka ga tamo i odlažu”.

Sa protestnog skupa građana MZ Šićki Brod također poručuju da gradske i ostale relevantne institucije napokon shvate njihov problem i povedu računa o revitalizaciji cjelokupne MZ-a i jezera „Kop“ Šićki Brod, te ih stave pod posebnu zaštitu. U protivnom će biti prisiljeni primijeniti radikalne mjere u borbi za pravo na život u ekološko čistoj sredini.

Izvor:  BoljaTuzla.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.