Najnovije vijestiOstale vijesti

USR “Blinker”: Velika ekološka akcija povodom Svjetskog dana voda

Dana 27.03.2016 godine /nedelja/ sa početkom u 09,00 sati u organizaciji USR “BLINKER” Kalošević-Tešanj, održana je Velika ekološka akcija povodom Svjetskog dana voda.

Akcija je izvedena u okviru proljetnog čišćenja šireg područja općine Tešanj u kojoj je učestvovalo više udruženja građana ( lovci, ribolovci, izviđači, eko-mladi i drugi ekološki osvješteni građani), čiji volonterski rad je podržala OPĆINA TEŠANJ.

U sklopu ove akcije na području Kaloševića, Putešića i Mrkotića organizovano je čišćenje korita i obala rijeke Usore, pristupnih puteva te dvorišta OŠ “Abdulvehab Ilhamija”.

Pored članova USR “Blinker” Kalošević-Tešanj u ovoj akciji su učestvovali učenici OŠ “Abdulvehab Ilhamija” iz Kaloševića i Mrkotića uz prisustvo nastavnog osoblja, zatim članovi Kluba borilačkih sportova “BORAC” iz Jelaha na čelu sa trenerom Alibalić Huseinom, te članovi Udruženja građana “REZ” iz Rosulja na čelu sa Himzić Elvedinom, polaznici mektebske nastave u džematu Mrkotić-Putešić i drugi ekološki osvješteni građani ovih sredina.

Izvođače akcije obišli su predstavnici općine Tešanj Šemsudin Karahodžić, Hasan Plančić i Hamzalija Hojkurić kao i novinarska ekipa SMART TV.

Svim učesnicima akcije obezbjeđene su zaštitne rukavice za rad, dovoljan broj vreća za smeće, topli obrok i osvježenje.

Pročitajte i:   Busovača: Na rijeci Lašvi održano 2. kolo Premijer SPIN lige BiH

Lijep i sunčan dan dali su dodatni motiv da izvođači akcije urade dobar posao.

Radilo se u pet grupa na pet raznih lokacija i pravaca gdje su sve grupe uradile planirani posao u predviđenom vremenskom periodu.

Tamo gdje vrijedne ruke volontera nisu mogle odraditi posao nesebično je pomagao Dalija DALKO Karahodžić iz Jevadžija sa svojom radnom mašinom.

Dalko je iskopao rupe za sadnice “Dud”, “Trešnja” i “Višnja” na jezeru Mrkotić koje je Udruženju nesebično donirao Dajdić Nihad iz Kaloševića.

Akciju su podržali i uveličali svojim prisustvom ekolozi poput Semir Cerovac sa svojim bratom Nerminom i ocem Tajibom, zatim Terzić Mehmedalija ALI sa svojim ocem starim Usorskim vukom Terzić Nedžad, Idriz ICKE Cerovac, Asim SOM Skopljak, Emir Unkić DEBA, Hakić Safet, Himzić Elvedin i Senaid, Zijad Hatkić ZIKE, Husein Alibalić i mnogi drugi.

Tokom akcije prikupljena je velika količina smeća i otpada koju će Javno komunalno preduzeće “RAD” Tešanj prevesti do gradske deponije.

Medijski sponzor ekološke akcije je ANTENA RADIO JELAH, te im se ovom prilikom javno zahvaljujemo.

Pročitajte i:   Prizor na Jablaničkom jezeru je zastrašujuć, šta je uzrok?

Ovom prilikom USR “BLINKER” Kalošević-Tešanj se javno zahvaljuje svim učesnicima akcije kao i onima koji su planirali doći a nisu mogli zbog drugih obaveza uz poruku:

Zagledaj se duboko, duboko u prirodu, i tada ćeš sve bolje razumjeti. (Albert Einstein).

Više slika sa ove akcije možete pogledati na ovom linku: USR “Blinker” Kalošević – EKOLOGIJA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.