Zemljište i poljoprivredni proizvodi oko šljačišta Divkovići kontaminirani teškim metalima

sljacisteKroz kampanju “Stop prljavoj energiji, jer budućnost je obnovljiva” Centar za životnu sredinu iz Banja Luke i Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle već godinama pokušavaju da javnost i institucije obavijeste o zdravstvenim, ekološkim i ekonomskim  posljedicama izgradnje novih termoelektrana na ugalj u Bosni i Hercegovini, u isto vrijeme promovišući prednosti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

U tu svrhu, Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle je izradio publikaciju “Prisustvo teških metala u zemljištu i lokalno proizvedenoj hrani u naseljima na području oko odlagališta šljake Divkovići/Plane – termoelektrane Tuzla. Ona se bavi prisutnošću opasnih teških metala u zemljištu, vodi i poljoprivrednim proizvodima u tom području, a autor je dr.sc. Abdel Đozić.

Ista je dokazala povećane koncentracije teških metala i u zemljištu, i u poljoprivrednim proizvodima, ali i vodi i ljudskoj kosi. Prenosimo dio iz Zaključka publikacije:

U analiziranim uzorcima kose utvrđeno je prisustvo visoko toksičnih teških metala arsena i kadmija. Kod 33,3% ispitanika sadržaj arsena u kosi je iznad maksimalne referentne vrijednosti. Ovako visok postotak prisutnosti arsena u ljudskom tkivu (kosi) rezultat je njegovog unosa iz okoliša putem lanca ishrane, odnosno njegove prisutnosti u okolišu iz antropogenih izvora ali i prehrambenih navika. Kod jednog ispitanika iz naselja Bukinje zabilježene su povišene koncentracije arsena i kadmija što je najvjerovatnije rezultat ulaska ovih metala u lanac ishrane.
Međutim u kosi ispitanika u naselju Bukinje zabilježene su povišene koncentracije arsena što je rezultat njegovog unosa iz vanjske sredine (putem vode i zraka).

Pročitajte i:   Da li je korito i priobalje rijeke Drine na većem dijelu Bijeljine nepovratno uništeno?

Preuzmite publikaciju i pogledajte koliko je kontaminiran koji segment u ispitanom području.

I onda mi ispadosmo budale kad smo napravili analizu mesa soma iz jezera Modrac koja pokaza da ona sadrži kadmija i olova tri puta više od maksimalne dozvoljene vrijednosti?!

I lagali, i nije riba iz jezera, i imamo neki interes, i plaćenici smo…

I opet, i na ovu publikaciju, neko će se naći ko će palamuditi (izvin'te na izrazu) da je to natačna, ličnim porivima motivisana studija, i niko neće uraditi jednu opsežnu studiju kompletnog područja u regiji koju kontaminiraju šljačišta, ali i analizu same vode i biodiverziteta jezera Modrac.

Mene intresuje jedan podatak koji ne mogu da nađem na netu – koliki je broj bubrežnih bolesnika na području TK, odnosno, koliko ljudi ide na hemodijalize? Ako je to veći broj od prosjeka u BiH, stanje sa uticajem teških metala na zdravlje građana je već odavno alarmantno.

Pročitajte i:   Federalni revizori odlučili da se pozabave zaštitom ovdašnjih rijeka i neodgovornošću institucija dok još nije kasno

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.