EkologijaNajnovije vijesti

Ekološka pravna klinika će pomoći građanima da zaštite svoju životnu sredinu, ljudska prava i da se izbore za pravdu

Deponija guma Josavka poplava 2014BANJA LUKA / PRAG -Dok se građani Evropske unije sve manje i manje boje političara i državnih službenika i navikli su da brane svoja prava na sudu, građani Bosne i Hercegovine još uvijek sramežljivo traže svoja prava putem sudova. To je bio razlog za nevladine organizacije Arnika iz Češke i Centar za životnu sredinu iz Bosne i Hercegovine da pokrenu projekat “Ekološka pravna klinika”. Njihov cilj je edukovati studente prava i uključiti ih u kampanje civilnog društva koje se zalažu za bolju životnu sredinu i poštivanje ljudskih prava.

“U saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci, osmislili smo komplementarni edukativni program o zaštiti životne sredine i upravnog prava. Seminar će voditi iskusni pravnici iz Češke i Bosne i Hercegovine. Naš cilj je povećati trenutno vrlo ograničen kapacitet pravnih stručnjaka koji mogu podržati građane u ekološkim slučajevima, poboljšati provođenje zakona, kao i unaprijediti rad entitetskih i državnih organa javne uprave “, kaže Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu.

U sklopu programa studenti će, ne samo prisustvovati prezentacijama i intenzivnom edukativnom seminaru, već će biti uključeni u stvarne slučajeve kroz stažiranje u Centru za životnu sredinu i pomoći građanima u rješavanju ekoloških slučajeva. Pet od najuspješnijih stažista će imati priliku učestvovati u studijskom putovanju u Češku gdje će imati priliku da steknu nova znanja i razmjene iskustva sa kolegama iz Češke Republike.

Pročitajte i:   Više od 300 osoba će 21. aprila čistiti jezero Modrac, žele mu vratiti stari sjaj

“Vjerujemo da će Ekološka pravna klinika pomoći građanima da postanu partneri službenicima javne uprave, razvojnih agencija i drugih preduzeća. Zbog korupcije, nemara vlasti ili jednostavno nepoznavanja zakona, lokalnim zajednicama često je potrebna pravna podrška da bi mogli doći do pravde”, kaže Martin Skalský, Češka, NVO Arnika.

Projekat Ekološka pravna klinika je podržan od strane programa za podsticanje tranzicije Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike. To je nastavak prethodnih aktivnosti koje provode Arnika i partneri u Bosni i Hercegovini. Nedavno je razvijena on-line karta industrijskih zagađivača u srednjoj Bosni i objavljena analiza usklađenosti demokratije u oblasti životne sredine. Arnika takođe podržava kampanju Eko Foruma Zenica za smanjenje onečišćenja vazduha iz Arcelor Mittal čeličane u Zenici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.