Poribljeno Orlovačko jezero i rijeka Sutjeska

DSC_0133_2Piše: Ismet BAJROVIĆ

U NP „Sutjeska“ najvrijedniji biser u nizu prirodnog blaga je ljepotica Zelengora i jedna je od najljepših planina u Bosni i Hercegovini, Balkanu i Evropi sa bezbroj mogućnosti za aktivan odomor u prirodi.

Zelengora se nalazi u sklopu NP Sutjeska koji obuhvata šire područje Sutjeske, uključujući strogo zaštićeni rezervat Perućicu, kao i dijelove planina Maglića, Volujaka i Zelengore. Ukupna površina parka iznosi 17.250 ha, od čega je preko 66% pokriveno šumama, a ostali dio čine pašnjaci, livade i goleti.

Pored toga NP Sutjeska gazduje i bogatim lovištem, veličine 53.700 ha. U NP Sutjeska posebnu pažnju posvećuju uzgoju i zaštiti plemenite divljači i očuvanju ribljeg fonda.

U ponedeljak u parku su organizovali poribljavanje Orlovačkog jezera i rijeke Sutjeske. Tako da su vode ovog parka obogaćene sa 15.000 komada potočne pastrmke, veličine, od 8 do 12 cm. Riba je dobavljena iz ribogojilišta iz Trebinja –  MH Elektroprivreda RS ZP Hidrolektrane na Trebišnjici, dd.

Vrijedni lovočuvari  Veselin Živanović, Dejan Baturan,  Aleksandar Paprica, Ivan Paprica  na čelu sa Milošem Živanovićem i vozačem Draganom Radovićem uspješno su obavili poribljavanje Orlovačkog jezera i kanjona  rijeke Sutjeske. Na vodama NP Sutjeska dnevna dozvola košta 2O KM.

Pročitajte i:   HE „Janjići“: Za projekte razvoja lokalne zajednice 1,25 miliona KM

Cilj poribljavanja jezera i rijeka je obogaćivanje voda sa pastrmkom, jer ove godine će ribari biti česti gosti NP Sutjeska. Sve pohvale pripadaju ovom parku za poribljavanje voda sa kojima gazduju.

U NP Sutjeska posebnu pažnju posvećuju zaštiti plemenite divljači i očuvanju ribljeg fonda i razvoju turizma. Park ima sve osobine visokoplaninskog lovišta u kojem egzistiraju slijedeće vrste divljači: divokoza, srna,  medvjed, vuk, divlja svinja,  lisica, jazavac, kuna bjelica, kuna zlatica, vidra, veliki tetrijeb.

Područje NP Sutjeska je veoma atraktivno za razvoj turizma. Park je osnovan 1962. godine, najveći je i najstariji park u BiH, član je evropske federcije parkova i obuhvata prostorno planinsko područje.

Nacionalni park „Sutjeska“ – predstavlja najznačajniji dio turističke ponude općine Foča. Ribolov – raznovrsnost i bogatstvo ribljeg fonda  pastrmka i lipljan na planinskim rijekama Sutjesci, Hrčavki i Jabučnici  su pravi mamac  za ljubitelje riječnog ribolova, a posebna atrakcija je jezerski ribolov na planinskim jezerima Zelengore.  Ribolovci mogu uživati u prirodnim ljepotama  i pejzažima ovog parka. Planine ovog kraja su nesvakidašnji izazov za posjetioce i ljubitelje netaknute  prirode.

Pročitajte i:   USR ‘Neretva 1933’ Mostar: U četvrtak 1. aprila otvorenje ribolovne sezone

Direktor parka je Dejan Pavlović, veliki zaljubljenik u prirodu.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.