Najnovije vijestiReportaže

Jedan dan u netaknutoj prirodi prašume Perućice

DSC_0180_532x800Piše: Ismet BAJROVIĆ

Na Dragoš  sedlu je urađen vidikovac sa kojeg se pruža pogled na prašumu Perućicu i vodopad Skakavac. Od parkinga na Dragoš Sedlu, stotinjak metara duga staza dovešće vas do Vidikovca. Pod vama se odjednom  otvara, pomalo zastrašujuća  u svojoj ljepoti, duboka, šumovina uvala, gotovo potpuno nepristupačna. U srcu te iskonske ljepote huči vodopad Skakavac stropoštavajući se u ponor sa preko 75 metara visine.

Na drugoj strani  kotiline se naglo izdižu kamene litice Volujaka, lijevo se izdiže najveći vrh Bosne i Hercegovine, Maglić (2386 m), a desno, u daljini, preko kanjona Sutjeske, vide se  vrhovi Zelengore.

Pogled za nezaborav!

Netaknuta priroda – šume koje su bogate raznovrsnom divljači, na evropskom prostoru, veoma su rijetki komadići zemlje kojima ljudska ruka nije utisnula svoj pečat. Nedovoljno je znano da jedan takav kutak postoji svega stotinjak kilometara od Sarajeva, smješten u   Nacionalnom parku „Sutjeska“ na Tjentištu. Riječ je o prašumi, jedinstvenoj u Evropi, o prašumi Perućici.

Prije nekoliko dana posjetili smo Tjentište. U Upravi NP Sutjeska  uz srdačnu dobrodošlicu dočekao nas je prvi čovjek parka, Dejan Pavlović, veliki zaljubljenik u majku prirodu. Uz kafu u rakiju pričao nam je o  prirodnikm ljepotama ovog kraja.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo Sportsko ribolovnog saveza Federacije BiH u mušičarenju za juniore

Kroz  prašumu Perućicu proveli su nas vodići – lovočuvari NP Sutjeska, Dejan Baturan i Vladimir Lalović. Preko rječice Perućičkog potoka vidjeli smo brojne oborene jelike, na kojima je  niklo novo drveće, uglavnom smrče i jelike  koje prkose zubu vremena.

Brojne su jelike i  smrče koje se penju nebu  u visine, više od 50 metara, a i promjera su većeg od dva metra. Na jednom mjestu ima tri ogromne jelike koje su slične jedna drugoj po visini i debljini, a narod ovog kraja ih naziva tri sestre. Nalaze se ispod Mrkalj klada u dubini Perućice oko 500 metara.

U Perućičkom potoku vidjeli smo na nekoliko mjesta potočne pastrmke. Ali ovdje je strogo zabranjen lov  pastrmke.

Poseban ukras prašume Perućice je vodopad Skakavac.  Sa vrha vodopada pokušali smo se spustiti u kanjon, ali  su nas dočekale strmovine litice i izvaljena stabla, pa smo se morali ponovo vratiti u Perućicu. Kamerom smo zabilježili brojna stabla koja oborena leže u  prašumi. Kroz prašumu Perućicu vodi pješačka staza, koja je markirana, ali bez vodiča nije  poželjno prolaziti kroz Perućicu, jer se vrlo lako može zalutati.

Ovih dana Perućicu posjećuju brojni domaći i strani turisti, ali uz pratnju  vodiča – lovočuvara NP Sutjeska. Svi koji žele da vide Perućicu potrebno je da se jave  u Upravu NP Sutjeska kako bi imali vodiče kroz prašumu do  Prijevora i nazad.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BiH u disciplini ‘Lov šarana i amura’

U prašumi Perućici, tim ogromnim šumskim carstvom, gospodare  njegovi jedini stanovnici. Tu su staništa divljih životinja: medvjedi, vukovi, srne, divojarci, lisice, divlje svinje – veprovi, orlovi, tetrijebi…

Za jedan dan prošao sam nepristupačnim dijelovima Perućice i slikao brojna stabla i vodopad Skakavac sa lokacije  i mjesta gdje je nepristupačan teren, ali vrijedni lovočuvari Dejan Baturan i Vladimir Lalović su nas proveli kroz najljepše predjele,  i bio sam očaran ljepotama jedinstvene evropske  prašume.

Na platou Dragoš Sedla Dijana i Željko Vinković iz Bjelovara rekli su nam da su oduševljeni prirodnim ljepotama NP Sutjeska i da su veliki ljubitelji prirode.

Svi oni koji su ljubitelji prirode i željni čistog zraka, tišine u velikoj šumetini neka dođu na Tjentište i posjete prirodne ljepote ovog kraja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.