SRD “Bistro” Srbac : Učili mlade tajnama ribolova

srzm3U okviru redovnih godišnjih aktivnosti, a u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbac, Sportsko-ribolovno društvo „Bistro“ iz Srpca organizovalo je Školu ribolova za početnike, koja je okupila petnaestak mladih uzrasta od pet do četrnaest godina. U izvanrednom prirodnom ambijentu, na jezeru Sportsko-rekreacionog centra Bardača, iskusni ribolovci, članovi rukovodstva društva „Bistro“, upoznali su potencijalne „ribiče“ o svim tajnama i ljepotama sportskog ribolova.
„Ovo je istovremeno i način da privučemo najmladje da se bave ovim lijepim sportom,da zavole prirodu, kako bi je upoznali i čuvali od zagadjenja. Zadovoljni smo odzivom i pokazanim interesovanjem učesnika, a dogodine učinićemo sve da ova škola bude još masovnija“, rekao je predsjednik srbačkog SRD „Bistro“, Goran Gavranović. On je pozdravio mlade ribolovce i izrazio zahvalnost njihovim roditeljima na razumjevanju i pomoći.

Sekretar Društva „Bistro Zdravko Vokić imao je zapaženo predavanje koje su mali ribolovci gotovo bez daha pratili. Vokić je prvo govorio o ljepoti ribolova, priboru, načinu izlaska i boravka na obalama, vrstama ribe, pa čak i načinu kako razne ribe uzimaju hranu u vodi, odnosno mamce koje ribari nude na udici prilikom ribolova.

Pročitajte i:   Риболовац из Апатина уловио смуђа капиталца тешког 13 килограма

Predsjednik skupštine sportskih ribolovaca Dragan Djajić i član Upravnog odbora društva Vlatko Mihajlović i praktično su pokazali kako se vežu udice, pripremaju i drže štapovi, odmjerava dubina vode i druge tehničke stvari.

Iako je želja svakog istinskog sportskog ribolovca da ostvari dobar ulov, da upeca nekog kapitalnog soma, šarana ili amura, šef Ribočuvarske službe Dragiša Trebovac je rekao mališanima da su ribolovci istovremeno i ekolozi, čuvari ribljeg fonda i vodotoka od nesavjesnih lovaca i zagadjivača.

Nakon predavanja, neki od mladih ribolovaca su imali priliku da prvi put zabace udicu i ulove svoju prvu ribu u životu. Bila je to najljepša i najzanimljivija ulaznica u svijet sportskog ribolova. Srbačko Sportsko-ribolovno društvo „Bistro“ priredilo je za mlade članove nezaboravno druženje u prirodnom rezervatu bardača. Dobili su besplatne majice, dio ribolovbnog pribora i, svakako, besplatne godišnje dozvole, kojima ih je nagradio Ribolovni savez Republike Srpske.

Savo Keser – www.srsrs.com

Pročitajte i:   Prijedlog Kalendara takmičenja u organizaciji SRS BiH za 2023. godinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.