Ministre Đokić, sa “Kelagom” ubijate Sanu!

Mjesto na Sani gdje treba biti izgrađena HE Medna
Mjesto na Sani gdje treba biti izgrađena HE Medna

Koalicija za Sanu reaguje nakon poslednjih izjava ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića o projektu izgradnje hidroelektrane Medna na rijeci Sani.

Hidroelektrana Medna se gradi uprkos protivljenju lokalnog stanovništva, struke, ekoloških organizacija i šire javnosti. U javnosti se najavljuje kao važan investicioni projekat, koji je suštinski u suprotnosti sa težnjom da se očuvaju najvrijednije rijeke BiH, da se izvori i gornji tok Sane zaštite kao park prirode i da se dio bogatstva naše zemlje sačuva i ne proda u bescijenje.

„Medna“ doprinosi ukupnom rastu privrede Republike Srpske- stoji u naslovu članka:

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=222706

Ministar Đokić naglašava da su veliki efekti izgradnje hidroelektrane „Medna“ i da će ona doprinjeti ukupnom rastu privrede Republike Srpske. Ovakvu konstataciju Koalicija za Sanu je sa Studijom ekonomske opravdanosti hidroelektrane Medna demantovala i pokazala da Medna donosi korist samo pojedincima. Zaključak Studije pokazuje da će funkcionisanje hidroelektrane imati negativan finansiski efekat po budžet opštine i RS u iznosu od 1.055.988 KM.

Podsjećamo da hidroelektranu Medna na izvorima rijeke Sane gradi austrijsko-njemačka firma Kelag, dobijajući ogromne subvencije od strane države. Koalicija za Sanu je u više navrata u poslednjih sedam godina dokazala da će hidroelektrana negativno uticati na ekološki, socijalni i ekonomski aspekt kako tog kraja tako i cijele države.

U spornoj vijesti se dalje navodi da su sa ovim projektom izrađeni putevi, elektromreža i vodovod koji će omogućiti razvijanje turističkih potencijala ove opštine.  Turistički potencijal ove opštine leži u ljepotama izvora rijeke Sane i ribljem fondu gornjeg toka rijeke Sane koji je već dijelom uništen, tako da možemo reći da će izgradnjom ove hidroelektrane biti uništen i turistički potencijal tog kraja jer niko ne želi da dođe gledati hidrocentralu, uništenu rijeku i beton. Nijedan sportski ribar ne želi da dođe da peca na rijeku gdje više nema ribe, posebno znajući da je tu živjela mladica, jedna od zaštićenih vrsta  koja ima svoje prirodno stanište u gornjem toku rijeke Sane.

Pročitajte i:   ZAGREBAČKI VELESAJAM: Sve najbolje s područja lova i ribolova na jednom mjestu - '6. Dani lova i ribolova'

Zato pitamo ministra Đokića kako se to onda razvija turizam izgradnjom ovakvog projekta koji uništava  taj kraj?

Navodi se da da su urađene elektro i vodovodne mreže. Elektro mreža koja se trenutno izvodi da bi spojila hidroelektranu „Medna“ na distributivnu mrežu toliko problema pravi stanovnicima okolnih sela sa odronima kamenja da prema izjavama lokalaca ima slučajeva da je odron odnio dio ograde jednog stanovnika sela Landeke, a ostali strahuju da takav odron ne dovede do nečeg strašnijeg ,te se sve pažljivije kreću po zemlji koju su im ostavili njihovi djedovi. Selo Landeke nadomak hidroelektrane „Medna“ je vjekovima crpilo vodu direktno iz rijeke Sane, a sad više ne mogu jer kvalitet vode više nije dobar,iako je gornji tok rijeke Sane proglašen prvom kategorijom vode. Investitor je selu navodno izgradio cjevovod, ali on ne funkcioniše, a prema izjavama stanovnika sela i kad funkcioniše voda nije ni za pranje, a kamoli za piće.

Ministar navodi da će ovaj projekat ostvariti izuzetno velike efekte u pogledu proizvodnj električne energije u Republici Srpskoj. Mi možemo da naglasimo da je planirani godišnji izlaz električne energije biti 21 GWh iako je koncesionim ugovorom definisana godišnja proizvodnja od 18,4 GWh i da je to ekvivalent za napajanje strujom 6 000 domaćinstava. Kako mi struju čak i izvozimo, smatramo da uništavanje rijeke vode prve klase nije razlog za napajanje nekoliko hiljada domaćinstva, jer ta struja ionako neće biti besplatna, a pitka voda u gornjem toku Sane će nestati.

Pročitajte i:   USR 'Štuka' Velika Kladuša: Održano Općinsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

“Vlada Srpske ozbiljno zainteresovana za ovaj projekat koji su najviše osporavala neka udruženja i nevladine organizacije, navodno, zbog ekoloških razloga.” – izjavljuje minister Đokić.

“Sve što je izjavljeno ispred Koalicije za Sanu i njenih udruženje nije bilo NAVODNO već potkrepljeno činjenicama sa naučne strane. Svaka primjedba, tužba i žalba je bila dokumentovana sa činjenicama koliko će hidroelektrana da utiče na floru, faunu, ali i stanovništvotog kraja. Ništa nismo govorili ili izjavljivali NAVODNO. Navodno jedino možemo reći da ta ista Vlada RS koja je zainteresovana za projekat uništenja pitke vode u svojoj državi bi trebala više da se okrene na ulaganje u turistički potencijal, ali pravo ulaganje, a ne samo u izjavama i da zaštiti prirodno naslijeđe naše zemlje jer niko nema pravo da trguje sa tim”, poručuje Goran Krivić iz Koalicije za Sanu.

Takođe, rok prema zadnjem aneksu koncesionog ugovora za završetak radova i puštanje hidroelektrane u komercialni rad je kraj 2016, a kompanija ENTEA d.o.o. Sarajevo navodi da će građevinski radovi biti gotovi tek sredinom 2017. godine tako da uskoro možemo očekivati novi aneks ugovora o koncesiji koji će i ovaj put ići na ruku investitoru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.