EU zaštitila Rossovo more na Antarktiku, ribolov zabranjen u narednih 35 godina

pingvini-lednjaci-santeDelegati iz 24 zemlje i Evropska unija su postigli dogovor da Rossovo more na Antarktiku postane najveće zaštićeno morsko područje, javlja BBC.

Blizu 1,57 miliona kvadratnih kilometara u Južnom okeanu će biti zaštićeno od komercijalnog lova ribe u narednih 35 godina. Borci za zaštitu okoline su pozdravili ovu odluku kojom će biti zaštićen netaknuti morski ekosistem na Zemlji. Oni se nadaju da će ovo biti samo prva od mnogih zaštićenih zona u međunarodnim vodama.

Ključni sastanak je održan u Hobartu u Australiji, a odluka je donesena nakon višegodišnjih pregovora.

Rossovo more čini samo dva posto Južnog okeana, ali je dom 38 posto svjetske populacije Adelijskih pingvina, šest posto svjetske populacije Minke kitova i drugih životinja.

Ova regija je veoma važna za ostatak planete jer se hranjive materije iz morskih dubina raznose pomoću struja širom svijeta.

Rusija se prvobitno protivila ovom dogovoru, no, promijenila je svoj stav. More će biti zaštićeno 35 godina, no, stručnjaci smatraju da je i to prekratko s obzirom na životni vijek životinja koje tamo žive, posebno kitova.

Pročitajte i:   Bilećko jezero: Radoslav Kecojević ulovio soma od 92 kilograma

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.