EkologijaNajnovije vijesti

Građani i građanke odbranili zelenu površinu

Danas su u Banjaluci, u Ulici Gavre Vučkovića, započeti radovi na uklanjanju nelegalno izgrađenog parkinga za automobile, na prostoru između kolovoza i pješačke i biciklističke staze. Nakon što je Centar za životnu sredinu obavijestio javnost o ovom slučaju, te poslao zahtijeve za izlazak urbanističko-građevinske i saobraćajne inspekcije, na odgovorne u Gradskoj upravi je izvršen pritisak da isprave svoju grešku. Dodatno angažovanje oko ovog slučaja je uslijedilo i od strane građana i građanki, koji su direktno reagovali prema kabinetu Gradonačelnika.

Tihomir Dakić, Koordinator programa Transport u Centru za životnu sredinu: „Čim smo uočili radove, uputili smo dopise nadležnim inspekcijama, jer smo po uvidu u plansku dokumentaciju uočili nelegalnost tih radova. Nakon provedenog inspekcijskog nadzora, konstatovano je da je Odjeljenje za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Grada Banjaluka, a u ime Grada Banjaluka kao investitora, izvelo radove na izgradnji parking površine na dijelu javne gradske saobraćajnice, bez prethodno pribavljene građevinske dozvole i izmjene regulacionog plana. Nadzorom je utvrđeno da je na dijelu kolovoza i zelene površine javne gradske saobraćajnice izgrađena parking površina, dužine 70 metara i širine 2,2 metra, popločana perforiranim betonskim kockama, sa betonskim ivičnjacima“.

Greška koju su načinili odgovorni u Gradskoj upravi je već prouzrokovala štetu od 15.000 KM, ne računajući troškove dovođenja tog prostora u prvobitno stanje. Postavlja se pitanje ko snosi te troškove? Takođe postavlja se pitanje, da li se pod „smjenom“ odgovorne osobe za načinjenu štetu, podrazumijeva premještanje sa jedne pozicije na drugu?

Pročitajte i:   USR 'Bioštica' i Ribomaterijal 'Stream Tackle': Poziv na 8. Stream Fishing Cup - Bioštica 2024 na rijeci Bioštici

„Građani i građanke moraju postati svijesni da ćemo, ukoliko ne budemo reagovali na ovakve činove bespravne gradnje, posebno kad institucije ne poštuju propise, imati još više ovakvih situacija sa mnogo skupljim posljedicama nego što je to ovdje slučaj. Učešće građana je od ključne važnosti u procesima donošenja prostorno-planske dokumentacije i pribavljanja potrebnih dozvola kako bismo ne samo vršili korekcije rada institucija nego i imali usmjerenu plansku gradnju u skladu sa potrebama građana“, dodala je Jelena Brkić, Koordinatorica Inicijative Naš prostor u Centru za životnu sredinu.

„Centar za životnu sredinu ovom prilikom pozdravlja reakciju Odjeljenja za inspekcijske poslove i ističemo da je ovo ogroman propust Gradske uprave koji je doveo do nepotrebnog trošenja budžetskih sredstava. Gradska odjeljenja trebaju dati primjer investitorima i sistemski spriječiti kršenje propisa koje su sami donijeli, te na taj način steći povjerenje građana i građanki. U periodu kada, zbog prekomjerne izgradnje, svakim danom gubimo zelene površine i aleje, te zbog povećanjem aerozagađenja, od izuzetne je važnosti da se borimo za svaki kvadratni metar zelene površine.“ – istakao je Dakić.

Pročitajte i:   Kod Pule ulovljena najotrovnija riba na svijetu, evo šta su pronašli kad su je otvorili

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.