Lukavac: Dr Mašić – “Od 26 učenika, 19 koristi pumpice za disanje!”

Kada smo mi onomad napravili analizu mišićnog tkiva soma iz jezera Modrac i ukazali na zagađenje jezera i biodirveziteta teškim metalima, ispadosmo najgori od sve djece… A i naša analiza je urađena kasno, i niko nikad poslije toga nije uradio detaljniju analizu…
Volio bih znati koliki je procenat građana koji koriste vodu iz jezera Modrac a koji imaju problema sa bubrežnim bolestima, i da li on odstupa od nekog bh. prosjeka.
Kako rekoh, već naša analiza je urađena kasno…  bojim se,  i prekasno…
Slijedi vijest prenešena sa sodalive.ba

Za govornicom na sjednici OV Lukavac, na tački 7. “Razmatranje i usvajanje o problematici preduzeća “Energy Solution” vezano za pitanje podnesene tužbe protiv okolinske dozvole” vijećnicima se obratio Dr Zijad Mašić, pulmolog, bronholog (šef dispanzera Doma Zdravlja Lukavac) i vijećnik ispred LDS-a u OV Lukavac. Mašić je između ostaloga iznio svoje mišljenje značenja Okolinske dozvole, zamolio vijećnike da ne glasaju za novu fabriku koja će trovati stanovnike opštine Lukavac:

– Apelirao bi na vijećnike, ja vas molim, nemojte glasati za ovu odluku. Mi smo dovoljno žrtvovana sredina a ja ću vam kao pulmolog reći da uzmete 10 traktorskih guma i 100 plastičnih flašica, spalite to i budite na udaljenosti od četiri do pet metara. Možete biti nepušač, rođen na Vlašiću ili nekoj planini, imate šansu da dobijete karcinom bronha ili pluća. Nemojte dozvoliti da nas preklinju djeca naše djece. Otišao sam u razred osnovne škole i pitao jedan treći razred u kojem se nalazilo 26 đaka, ko od vas troši Ventolin? Ventolin je pumpica koja prilikom udisanja širi dišne puteve. Od 26 učenika, njih 19 je podiglo ruku. Zamislite koji je to procenat!?

Dr Mašić je ponovo zamolio “doktore vijećnike” da ne dozvole profesionalnu sramotu i nastavio:

Pročitajte i:   Revidirani Kalendar takmičenja SRS FBiH

Imamo opštinu Gračanica, ključ ili olovku kada proizvedete to je vrijednost!  Pa jesmo li mi taj intelektualni nivo da nemamo ništa drugo izuzev ovog stanja što imamo? Proklinjat će nas generacije, naša djeca i djeca naših unuka što smo dozvolili ovo do sada da se dešava. 

Dr Mašić je na kraju govora spomenuo fabrike koje trenutno egzistiraju na našoj opštini:

– Ovo je provjerena informacija! Glinene ploče iz Rafinerije ulja Modriča se dovoze u Fabriku cementa Lukavac, one sadrže motorno ulje, olovo, teške metali i još neki kancerogene materijale i to se sve spaljuje u Fabrici cementa Lukavac u nekom rasponu. Pričao mi je radnik da se u posebnoj prostoriji na traci “nešto” nalazi zapakovano i da ne zna niko šta se tu spaljuje. Ko im je to dozvolio? Odluka starog OV gdje ste dozvolili spaljivanje alternativnog otpada! Gume su kancerogeni svih kancerogena! Gume se spaljuju u Fabrici sode Lukavac i to su mi radnici rekli. Oni imaju filtere i to ide malo brže, pa nam ostaje taložna prašina koja nije bezazlena. A da ne pričamo o GIKIL-u i spaljivanju lijekova…

Mašić je još jednom zamolio vijećnike i spomenuo rad GIKIL-a.

Pročitajte i:   SRD 'Bosna' Žepče: Održano 2. kolo udruženjskog takmičenja u lovu ribe udicom na plovak

Nakon kraće rasprave, vijećnici su jednoglasno donijeli zaključak i naložili Općinskom pravobraniocu da uputi Urgenciju Kantonalnom sudu u Sarajevu za ubrzavanje rješavanja spora protiv Ministarstva okoliša i turizma FBiH. Riječ je o tužbi Općine Lukavac radi poništenja Rješenja Federalnog ministarstva okoliša i turizma broj: UPI 05/2-23-11-134/15 -MK od 11.11.2015. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.