Jablaničko jezero: Izvršen inspekcijski nadzor, a ribari ističu da se manipuliralo informacijama

Na Jablaničkom jezeru danas je izvršen inspekcijski nadzor Federalne uprave za inspekcijske poslove, koja je po prijavi Organizacije sportskih ribolovaca Konjica izašla na teren. Nadzoru su prisustvovali i predstavnici Elektroprivrede BiH, te Prirodnomatematičkog fakulteta iz Sarajeva.

“Nadzor je vršen na tri lokacije i to Orahovice, Čelebića i Lisičišća, a inspekcija je sačinila zapisnik. Inspekcijsko rješenje će tek naknadno biti dostavljeno, ali sam nadzor nije mogao biti upotpunosti urađen jer smo na licu mjesta vidjeli da jezero jednostavno ne postoji, da vode nema i da je nemoguće utvrditi aktualno stanje po pitanju ribljeg fonda” kazao je za Klix.ba Mirsad Trešnjo, sekretar Organizacije sportskih ribolovaca Konjic, koja je zakonski upravitelj ribolovnim područjem Konjica koje čine rijeka Neretva sa pritokama te Boračko i Jablaničko jezero.

Pozivamo inspekcijske organe da još jednom izađu na lokalitet

“Danas na tom lokalitetu ne možete vidjeti niti jednog ribara, a bez podizanja nivoa vode nije moguće napraviti ozbiljan nadzor. Mi iz udruženja pozivamo inspekcijske organe da još jednom izađu na pomenute lokacije kad se podigne nivo vode, te da ostanu dosljedni u primjeni zakona i zakonskih propisa s ciljem zaštite prirode, okoliša zajedno sa pripadajućom florom i faunom”, zaključuje Mirsad Trešnjo.

Federalna uprava za inspekcijske poslove danas je na svojoj službenoj web stranici demantirala napise dijela medij u kojima se navodi da na Jablaničkom jezeru nije bilo ekološke katastrofe.

Pročitajte i:   Bistro BiH: Jezero Alagovac i Bilećko jezero - 1. dio

Po prijemu prijava o dostizanju minimalnog graničnog stanja akumulacije HE Jablanica i navodnom pomoru ribe, na lice mjesta je izašao federalni vodni inspektor, te konstatovao sljedeće: “U proteklih nekoliko mjeseci došlo je do poremećaja u smislu hidroloških prilika kada je u pitanju dotok vode u akumulaciju Jablaničko jezero, koje su uzrokovane vrlo oskudnim padavinama. Pored toga, korištenje akumulacije HE Jablanica je vršeno tako da su se poštovali uslovi vezani za poželjno, odnosno granično stanje akumulacije”, navodi se u saopštenju.

Demant Federalne uprave za inspekcijske poslove

Federalna uprava za inspekcijske poslove dalje navodi da se od 08. januara 2017.godine, zbog izuzetno niskih temperatura, povećanja potrošnje električne energije i osiguranja urednog napajanja potrošača, ali i sigurnog funkcionisanja elektroenergetskog sistema, u HE Jablanica su bili prinuđeni nastaviti proizvodnju električne energije na kotama koje su ispod minimalnog graničnog stanja koje je za mjesec januar definisano vrijednošću od 245,00 m.n.m.

Nadalje, kota je krajem januara pala na vrijednost 238,66 m.n.m. i od tada se intenzivno vrši punjenje akumulacije. Na današnji dan kota akumulacije iznosi 247,07 m.n.m. I pored ovako lošeg hidrološkog stanja, HE Jablanica je ispuštala vodnom dozvolom propisani minimum vode koji ne smije biti manji od 40 m3/s. Prosječno ispuštanje za novembar je 132,85 m3/s, za decembar 122,49 m3/s, te za januar 85,34 m3/s.

Pročitajte i:   Poziv na Kup BiH u lovu grabljivica umjetnim mamcima sa obale - Spin

Obavještene i druge inspekcije

“Obilazeći akumulaciju HE Jablanica, inspektor nije zapazio ni jedan primjerak uginule ribe. Imajući u vidu da je pitanje kompleksno i pokriva više različitih oblasti iz nadležnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove, na lice mjesta su upućene i federalna poljoprivredna inspekcija, te federalna inspekcija zaštite okoliša. Kako još uvijek nije izvršen potpuni uvid u trenutno stanje po svim navedenim oblastima inspekcijskog nadzora, Federalna uprava za inspekcijske poslove nije sačinila kompletan i konačan izvještaj o stanju u pomenutim oblastima. Javnost će biti blagovremeno informisana o nalazima i mjerama Federalne uprave za inspekcijske poslove”, kažu na službenoj stranici Federalne inspekcije.

Ribari pozivaju medije da prestanu sa manipulacijama

Iz Organizacije sportskih ribolovaca Konjica pozvali su medije da zbog istinitog informisanja javnosti ne objavljuju neprovjerene informacije.

“Apeliramo na medije da pričekaju konačan nalaz inspekcijskih organa i nakon toga stav eksperata kako nastalo stanje vratiti u prvobitno te revitalizirati riblji fond i životne zajednice koje pripadaju Jablaničkom jezeru. Naše ribarsko udruženje u cijelom ovom procesu je daleko najviše oštećeno, te smatramo da nikom dobronamjernom nije u interesu da obmanjuje javnost i stvara lažnu sliku stanja”, zaključio je Mirsad Trešnjo iz OSR Konjic.

One thought on “Jablaničko jezero: Izvršen inspekcijski nadzor, a ribari ističu da se manipuliralo informacijama

  • 8. Februara 2017. at 11:41
    Permalink

    Ova sva obaviještena , a posebno opravdanja od EP, kao i tal pojedinih ribara i davanje dezinformacija je cirkus, tipičan za BiH.

    Po stavu kako to vidi uprava HE, opravdano je zbog zime popaliti i posjeci svu šumu kako bi se covjek ugrijao….sve strucnjak do strucnjaka , a sve konji da bog sacuva….

    i Nije smuđ, šaran , mekousna pastrmka losos pa da migrira gore dole kako to ova gospoda zamišlja da ce biti kad se jezero popuni…..Nakon ovog imat cete sterilnu baru kao kad je brana napravljena, pa polako u poribljavanje itd.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.