Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

VIDEO: Nema ekološke katastrofe na Jablaničkom jezeru, veća prijetnja ribokradice

Nema ekološke katastrofe na Jablaničkom jezeru, i odgovorno tvrdim da niko do sada nije bio na terenu od stručnih lica kako bi vršio ispitivanja, a toliko je medijskih priča i izvještaja o navodno milionskim štetama i uginulim ribama, kazao je Admir Šehić, sekretar USR “Glavatica” iz Jablanice u izjavi za Fenu.

– I mi bi voljeli da ima neka procjena kojom bi mogli tražiti da nam se nešto reguliše, ali zna se šta je šteta. Šteta je materijalni dokaz, a mi da imamo uginule ribe, zamolili bi kantonalnu inspekciju koja bi pokupila tu ribu, te bi stručna lica to procijenila i išli bi tim putem. S obzirom da nema uginule ribe, idemo redovnom procedurom i smatram da ćemo sve dovesti u red – dodao je Šehić.

Istaknuo je kako unatoč tome što je nivo jezera veoma nizak, sličnih novoa je pak bilo i prethodnih godina.

– Ove godine je jezero bilo niže nego prethodnih, i naravno da će uticaj po riblji fond biti, a u kojoj mjeri to mi ne želimo, niti smijemo komentarisati i spominjati neke cifre. Imamo plan koji ćemo sprovesti kako bi se sva ova situacija dovela u red. Prije svega moramo sačekati da nivo jezera dođe u normalnu visinu, nakon čega ćemo angažirati stručnu instituciju a to je Prirodno matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu, sektor sa ihtiologiju i ribarstvo, koji će izvršiti ispitivanja na Jablaničkom jezeru, kako bi se utvrdilo da li ima i kolika je materijalna šteta – istaknuo je Šehić.

Pročitajte i:   Satnica III i IV kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Između ostaloga, naglasio je i kako su svjesni da je jezero napravljeno prije svega za proizvodnju električne energije.

– Svjesni smo bili velikih temperaturnih minusa, leda i nedostatka padavina, kao i velike potrošnje struje zbog oštre zime, i sve je to zajedno, spletom niza okolnosti dovelo do veće potrošnje Jablaničkog jezera. No nama u ovome periodu kada je nivo jezera niži, veći problem predstavljaju ribokradice, odnosno osobe koje su uz pomoć ribolovnih mreža izlovljavale ribu. Iako su temperature bile veoma niske, i u jednom periodu čak zaleđeno jezero, naša ribočuvarska služba je ipak bila svaki taj dan na terenu. Radili smo zajedno sa krim inspektorima iz policijske stance Jablanica. Uhapšene su dvije osobe i procedura sada ide svojim tokom, a zaplijenjena je i veća količina ribolovnih mreža. Odgovorno tvrdim da sprovedenim aktivnostima, nismo dopustili izlovljavanje ribe čak ni minimum – poručio je Šehić.

Pročitajte i:   Održan Kup Saveza sportsko ribolovnih društava Ze-Do Kantona

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.