8:17 am - Ponedjeljak August 21, 2017

Prirodne ljepote Uz Dan rijeke Drine građani čistili priobalje, ukazali na značaj voda

Nekoliko stotina građana, brojna udruženja i organizacije iz Goražda učestvovali su u akciji čišćenja priobalja Drine, obilježavajući tako Svjetski dan voda, ali i dan jedne od najljepših rijeka u BiH.

Tako su čistili obale rijeke na potezu od Novog Goražda do mosta u naselju Baćci, a lijepo vrijeme stanovnici grada na Drini iskoristili su i za čišćenje drugih dijelova grada pa su tako očišćene lokacije Gun-Gor parka, Moto kluba Goražde, Omladinska i ulica Ibrahima Čelika.

U akciji čišćenja učestvovali su uposlenici Općine Goražde, Centra za kulturu, JKP 6. mart, predsjednici mjesnih zajednica, članovi gorske službe spašavanja, radio amateri, volonteri Crvenog križa, učenici osnovnih i srednjih škola iz Goražda i Novog Goražda, Udruženje ribolovaca, KK Buk Goražde, Udruženje za ekologiju i rekreaciju Goražde, Moto klub Goražde i drugi.

“Zaista je važno skrenuti pažnju javnosti na potrebu i obavezu da čuvamo svoju okolinu i ovu prelijepu rijeku jer ovako nešto imaju rijetki gradovi”, kaže Iman Begović, učenica srednje škole.

Na potencijal i značaj vode u ukupnom društvenom životu ukazala je i Samira Drakovac, načelnica Civilne zaštite Općine Goražde koja je zajedno sa građanima uzela učešća u akciji.

“Voda svima nama znači izvor života, njegovanje tog potencijala je od presudnog značaja za sadašnjost i za budućnost. Ovim primjerom želimo da osvijestimo sve građane i buduće generacije, da mi svi znamo koje bogatstvo imamo i na koji način trebamo to da cijenimo, njegujemo, da se hvalimo i ponosimo. Na kraju krajeva možemo da kažemo da je Bosna jedna od deset zemalja koje imaju bogatstvo vode, da je najbogatija u Evropi po tome potencijalu, a klimatske promjene i prilike sigurno ukazuju da ukoliko ne budemo vodili računa o tom resursu možemo doći u opasnost da imamo problem i sa vodom i sa životom”, poručila je Drakovac.

Umorne od čišćenja učesnike akcije dočekala je ukusna riblja čorba koju je po svom receptu pripremio Ismet Borovina Garo, inače član Sportskog ribolovnog društva Goražde.

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

  • Nema postova sličnog sadržaja
Filed in: Ekologija

No comments yet.

Leave a Reply

PRONAĐITE NAS I NA FACEBOOKU

Powered by WordPress Popup