Busovačku ribarsku oazu industrijalci svjesno uništavaju

Udruga sportskih ribolovaca iz Busovače od 2008.godine, s velikim entuzijazmom, svoje aktivnosti provodi na obali rijeke Lašve u Busovači. Prostor stare željezničke pruge iz doba Jugoslavije pretvorili su u pravi mali ekološki raj, koji se posljednjih mjeseci – sustavno uništava!

Krv i znoj – kako bi Revir izgledao – kako izgleda danas. Svaka travka na svom je mjestu. Svaki cvijet posađen s ljubavlju brižnih sportskih ribolovaca.

Rijeka Lašva, barem u jednom dijelu svog korita,  ponovno je ljepotica. Zahvaljujući  – upravo njima.

Krajem prošle godine finalizirani su i radovi na izgradnji Ribarskog doma na Reviru. Prvog takve vrste na širim prostorima.

„Na Reviru se okupljaju članovi Udruženja ribolovaca, ali naša vrata otvorena su svima. Imali smo goste iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Svi su dobrodošli! Ljudi nam se uvijek vraćaju“, za Dnevnik.ba priča Ivica Tomičić predsjednik Udruženja.

IP Oko – Fly fishing Revir u devet godina postojanja – najaktivnije  je sportsko udruženje u Busovači. Bili su domaćini tri Federalna prvenstva u sportskom ribolovu, održali su dva kupa te čitav niz natjecanja za mlađe ljubitelje sportskog ribolova.

Pročitajte i:   Članovi USR Vitez u novim radnim akcijama

„Ponosni smo na svako natjecanje koje smo uspjeli realizirati. Biti domaćin jednog natjecanja na Federalnom nivou, znači pobijediti rijeke poput Une i Sane. To nam je najveći dokaz da se naš trud isplatio“, nastavlja Tomičić.

No, posljednjih nekoliko mjeseci bajku iz Busovače sustavno uništavaju industrijalci iz susjednog Viteza. Na samoj granici općina Busovače i Viteza – gradi se hidrocentrala.

„To je naša Golgota! U samo nekoliko mjeseci izgubili smo kompletan riblji fond. Izvođači radova su  nedodirljivi. Radovi na rijeci vrše se bez prestanka. Kopanjem korita u rijeku su pušteni otrovni naftni derivati iz nekadašnje tvornice za obradu drveta. Izgubili smo sve! Godine rada i truda – nestale su“, svjedoči Tomičić.

No, kako kažu, nadaju se skorašnjem završetku radova.

„Nivo rijeke u Proljeće biva viši, pa očekujemo da će voda odnijeti otrove“, dodaje.

Sportski ribolovci ne miruju. Za Revir će se, kažu, i dalje boriti!

Iako je sezona sportskog ribolova službeno , po zakonu, otvorena  1. 3., ribolovci Lašvanske doline – čekaju. Završetak radova. Ponovno oživljavanje rijeke. Poribljavanje. Neke – bolje dane.

Pročitajte i:   Dva kapitalca iz jezera Starača u Ilijašu

Do tada – bit’ će budni čuvari malene oaze u srcu Središnje Bosne.

Izvor: J. Brnada / Dnevnik.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.