Najnovije vijestiOstale vijesti

Nivo Jablaničkog jezera nedovoljan za mrijest ribe, ribari tuže Elektroprivredu BiH

Nakon alarmantno niskog nivoa Jablaničkog jezera, koje je početkom februara bilo goruća ekološka tema u našoj zemlji, posljedice se još uvijek analiziraju. Nivo jezera ni danas nije dovoljan za mrijest riba, a konjički ribari najavljuju tužbe protiv Elektroprivrede.

“Kao što se vidi iz današnjih fotografija nivo jezera je minimalan, a mrijest smuđa koji je trebao početi početkom marta, na ovom vodostaju je nemoguć. Sada kreće i period mrijesta šarana, koji isto tako nema nikakvih izgleda na ovom nivou vode. Na ovim lokacijama ovakav nivo jezera je još od oktobra”, zabrinuti su iz Organizacije sportskih ribolovaca Konjic koja je zakonski upravitelj ribolovnim područjem Konjica koje čine rijeka Neretva s pritokama te Boračko i Jablaničko jezero.

Posljedice potpunog ispuštanja vode iz jezera s početka ove godine još uvijek se rezimiraju, a ribari su uvjereni da su i tada govorili o stvarima koje će tek sada potvrditi.

“Možemo najaviti da ćemo naredne sedmice podnijeti tužbu protiv Elektroprivrede BiH zbog katastrofe koju je jezero pretrpjelo, pomora ribe, kao i ogromnih posljedica po floru i faunu. To je naša obaveza po zakonu, jer naše udruženje je zakonski upravitelj vodama na ovom području. Mjesec i po nakon onog pražnjenja jezera i katastrofe kojoj smo svjedočili, su potvrdili težinu posljedica, a svaka nezavisna analiza će to potvrditi”, kažu iz ribarskog udruženja.

Pročitajte i:   Hа језеру Aлаговац почело Oпштинско такмичење у спортском риболову

Ribari idu i korak dalje.

“Još uvijek razmišljamo i o krivičnim prijavama protiv odgovornih osoba iz Elektroprivrede, ali to ćemo uraditi poslije dodatnih konsultacija s pravnicima”, kazali su.

Čude se kako još nisu dobili inspekcijske zapisnike iako je prošlo više od mjesec i po otkako je inspekcija izlazila na teren.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.