Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

U Bijeljini održana godišnja izvještajna Skupština Sportsko ribolovnog saveza Republike Srpske

U subotu, 25. 03. 2017. godine uz svesrdnu pomoć domaćina SRD “Riba” iz Bijeljine, održana je godišnja izvještajna skupština Sportsko ribolovnog saveza RS na kojoj su usvojeni:

– Izvještaj o radu

– Finansijski izvještaj

– Izvještaj Nadzornog odbora

– Izvještaj naših predstavnika u organima SRS BiH

I utvrđeni novi planski zadaci za koje smatramo da će još jednom potvrditi da naš Savez uspješno obavlja zadatke koje je njega postavilo nadležno ministarstvo i društva-članice.

Neke od njih pročitajte u narednim tekstovima:

KAKO SPRIJEČITI KRIVOLOV NA VODAMA ČIJA SU SE DRUŠTVA UGASILA

Ovo je pitanje koje se ovih dana često čuje a postavljeno je i na samoj Skupštini. Bojimo se da će na njih biti ne samo teško odgovoriti već da i niko nema pravi odgovor. Ovo naročito, jer se radi o vodama koja su na prostorima drugih opština (Berkovići, Vlasenica i dr.) i za koja su najčešće mali ili nikakvi interesi  drugih društava. Kako se vidi za ovaj problem nema rješenja ni nadležno Ministarstvo, pa se objektivno postavlja pitanje kako spriječiti sve ono što se tamo događa. Kako zaštititi bar ono što je preostalo ribe u tim vodama i ko to uraditi. Jedno je sigurno ovako više ne ide i ovo nisu zaslužile prelijepa Bregava, a ni vode Vlasenice. Ako Ministarstvo ima titular vlasništva nad vodama Srpske onda očekujemo njegov brz potez. Daleko brži od brojnih krivolvaca iz Federacije BiH a i naših kojima ništa nije manja želja i prohtjev za ulov brojnih pastrmki i svih drugih vrsta ribe koje smo mi sportski ribolovci godinama čuvali i poribljavali ove vode.

MALE ELEKTRANE PRESUŠILE VODOTOKE

Sa zebnjom u srcu i još većim neizvjesnošću nego što su do sada imali, brojni delegati Skupštine su saslušali riječi predsjednika Teslićkog društva, šta se dogodilo sa njihovim vodama poslije izgradnje ,,mini“ elektrana. Posebno napominjemo ,,mini“ jer je upravo ovaj termin mnoge zavarao pa se olako dale vode a sada su, bar za nas sportseke ribolovce nastali ,,maksi“ problemi. Izgradnjom ovih centrala nestali su čak kilometri najljepših tokova rijeka a sa njima i sav život u njima. Ostala su samo sablasna korita i još tužnije vrbe i drugo rastinje na njihovim suhim obalama. Ostao je pejsaž kao sa mjeseca. Zašto se to dogodilo i kakva je protuvrijednost svemu  nastalome pitaju se ne samo ribolovci. Hoće li to neko da vidi i ima li ovakvim potezima kraja postavljeno je pitanje ne samo od Teslićana nego i od svih drugih na našoj Skupštini.

KAKO DOBITI BITKU SA KORMORANIMA

Ovo je problem kojim se bavila Skupština. Istina on je odmah u startu naznačen kao ,,MAKSI“ jer je upravo takav. Najezda ovih štetočina na naše vode je svakim danom sve veća i veća a takva je i  šteta, koju oni nanose svojim izlovom ribe. Gotovo su ,,zbrisali“ sve pred sobom na mnogim dijelovima: Vrbasa, Vrbanje, Sane, Ukrine, Bosne a naročito Drine. Njihova jata su svake godine sve veće a u jelovnicima su im počele biti i mladice iz Drine kod Zvornika, čak od tri i više kilograma.

Pročitajte i:   Završena Premijer Feeder liga BiH za 2024. godinu

Kako se vidi sami ribolovcio se sa ovom pošasti neće moći sami izboriti pa se u pomoć pozvalo i nadležno Ministarstvo. Smatramo da nam je zajednički cilj – SPOASITI ŠTO JE PREOSTALO . Očekujemo da će im to prenijeti njihov predstavnik  na ovoj Skupštini i da će reagovati što je prije moguće. Napominjemo da je preostalo još malo vremena jer su i kormorani svakim danom sve brži i halapljiviji a ribe je sve manje i manje.

JOŠ JEDNO OBEĆANJE ZA RIBOLOVNU OSNOVU

Ovo je sada dao  pomoćnik ministra  gospodin Zoran Maletić pri svom pozdravnom govoru na samoj Skupštini. Od sada njega držimo za riječ kako bi se ovaj za nas najvažniji posao konačno završio. Kad  kažemo najvažniji onda prije svega mislimo da bi se konačno vode dobile na duži vremenski period a samim tim dugoročnije planiralo njihovo poribljavanja, čuvanje i korištenje. Ovim bi se daleko kvalitetnije ugovorili naši odnosi sa nadležnim Ministrastvom i izbjegla dosadašnja praksa nedopustivog kašnjenja izdavanja saglasnosti za prodaju dozvola i mnogo drugoga što i nama i mnistarstvu nanosi dosta štete i poteškoća u radu. Mi smo još jednom obećali našu bezrezervnu saradnju i pomoć u prikupljanju podataka i uzoraka za izradu ovoga dokumenta. Očekujemo da ona od strane naših društava neće izostati.

USKORO RIBOČUVARSKI ISPITI I UNIFORME

Jedan od zaključaka Skupštine je i da se Upravni odbor dodatno obavezuje da ubrza korake oko organizacije ribočuvarskih ispita i da se razmotri prijedlog da društva sami, u skladu sa vašećim pravilnikom, izvrše nabavku uniformi za svoje ribočuvare. U vezi sa ovim očekivati je da će ispiti početi već narednog mjesaca  i da će ubrzo naši ribočuvari biti uniformisani.

TAKMIČENJA

I ove godine je na Skupštini saveza ovom pitanju bila posvećena posebna pažnja. Opšta ocjena je da još uvijek nismo uradili sve planirano na omasovljenju takmičenja mlađih kategorija. Istina to ne možemo reći za sva društva a pogotovo ne za Prnjavorčane koji protekle godine organizovaše i prvo regionalno  takmičenje polaznika sportsko ribolovnih škola. Sličnih aktivnisti je bilo još što je za svaku pohvalu. Sigurni smo da se na ovome neće stati a na to ih je obavezala i Skupština svojom odlukom da mladi treba da budu u prvom planu. Kad su u pitanju takmičanja ostalih kategorija zaključak je da se trebaju provesti prema postavljenom planu i programu naše Takmičarske komisije uz što je moguće prilagođeniji  postavljeni sistem.  Kada su u pitanju izlasci naših takmičara na međunarodnu scenu, zaključeno je da se za to pokuša iznaći dodatna pomoć našim društvima i pojedincima koji steknu reprezentativni status. Nije izostala ni pohvala društvu iz Dervente, koje je prošle godine na mnogim takmičenjima uspješno predstavilo naš savez. Očekuje se da će njihov primjer slijediti i drugi.

Pročitajte i:   Bajram šerif mubarek olsun

BEZREZERVNA PODRŠKA KOTORVAROŠČANIMA

Nakon podrške u svim dosadašnjim i namjeravanim budućim aktivnostima ovoga društva na zaštiti njegovih Zakonskih i Ugovorniha prava  na  daljnje korišćenje voda na cjelokupnom području Opštine Kotora Varoš, koju je ovom društvu kao osnivaču i članu SRS RS i jednom od najstarijih na ovim prostorima  (osnovano 1926. godine) dala Regija u čijem su sastavu SRD iz Banja Luke, Čelinca, Kotor Varoša i Kneževa  i Upravni odbor saveza, ovoga puta je to uradila i Skupština svojom jednoglasnom odlukom.

Zaključeno je da se o ovome obavijesti i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i da se od samog Gospodina Ministra  zatraži preispitaivanje odluke o dodjeli dijela voda ovoga društva drugom novoformiranom udruženju.

IZABRANI NAŠI PREDSTAVNICI U ORGANE SRS BiH

U narednom četvorogodišnjem mandatu u Skupštini, Upravnom i Nadzornom odboru zajedničkoga saveza naš savez će predstavljati i naše interese zastupati:

DELEGATI U SKUPŠTINI SRS BIH:

 1. RADAK LAZO, SRD “Mrkonjić Grad” iz Mrkonjić Grada;
 2. NINIĆ MIROSLAV, SRD “Trebinje” iz Trebinja;
 3. PAVLOVIĆ VALADIMIR, SRD “Bistro” iz Zvornika;
 4. KOJIĆ ALEKSANDAR , EU ”Drinska jezera” iz Višegrada ;
 5. ŽIVKOVIĆ MILOVAN, SRD Banja Luka iz Banja Luke ;
 6. KANOSTREVAC GORAN, SRD “Pištica” Han Pijesak;
 7. GAVRANOVIĆ GORAN, SRD “Bistro” iz Srpca;
 8. NARIĆ VOJO, SRD “Bosna” iz Doboja;
 9. DAVOGIĆ STOJAN, SRD “Ukrina” iz Dervente;
 10. 10.MARIČIĆ MIODRAG, SRD “Riba” iz Bijeljine

ČLANOVI UPRAVNOG ODBORA:

 1. STANIĆ ZORAN, SRD ,,Ukrinski cvijet“ iz Prnjavora;
 2. KLEPIĆ ĐORĐE, SRD ,,Želejznica“ iz  Sarajeva;
 3. ĐUKIĆ MIODRAG , SRD ,,Riba“ iz Bijeljine

ČLAN NADZORNOG ODBORA

 • KOVINČIĆ DRAGOLJUB, SRD “Bistrica” iz Pala.

Kako vidima ima dosta novih imena koja će se pridružiti već dokazanim našim kadrovima što samatramo da će donijeti novi kvalitet u sadržaju i metodu rada  ovih organa i što potvrđuje da naš savez ima kadrove, koji su dobra  garancija  za još bolje i uspješnije sutra sportskim ribolovcima  RS i BiH.

Poželimo im SREĆNO I BISTRO !

Iz štampe izašle još jedne naše Ribolovne novine

Ovaih dana, tačnije u subotu 25 ovoga mjeseca svjetlo dana su ugledale još jedne naše “Ribolovne novine“. U njima je opet ,,Riječ urednika“ ili bolje reći još jedan njegov apel da se svi uključimo u dostavu tekstova iz svojih udruženja kako bi ovo naše glasilo bilo što sadržajnije a samim tim i interesantnije za čitanje svim našim članovima. Ovako, po ustaljenoj praksi imamo podatke o akativnostima skoro istih društava jer dolaze iz pera istih dopisnika pa su naši čitaoci uskraćeni za informacije o brojnim zbivanjima i u drugim društvima. Očekujemo da ćemo konačno poslušati riječ našeg urednika a do tada sve pohvale na njegovom dosadašnjem trudu i radu kako bi novine izašle na vrijeme a ovoga puta u dosta kvalitetnijoj štampi  i u zadovoljavajućem sadržaju.

Izvor: www.srsrs.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.