Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Udruženje “Bistro!”, Sarajevo: UNDP finansira produženje ribolovno-takmičarske staze na jezeru Starača

U februaru mjesecu ove godine, Udruženje “Bistro!” iz Sarajeva je apliciralo na Javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga za unapređenje turističke smještajne infrastrukture, ponude i usluga duž zelene i bijele staze Via Dinarice u Bosni i Hercegovini.

“Jučer smo obavješteni da smo zadovoljili kriterije i da će naš projekt ukupne vrijednosti 6.757,75 KM biti podržan od strane UNDP-a, USAID-a i Federalnog ministarstva okoliša i turizma, što nam je velika satisfakcija i podstrek za dalji angažman. Sve do sada urađeno na jezeru, a urađeno je jako mnogo, uspjelo se uraditi zahvaljujući volonterskom radu članova Udruženja, i ova podrška nam je vjetar u leđa da nastavimo dalje. Žalosno je samo što je skoro sva dosadašnja podrška dolazila uglavnom od institucija i organizacija koje nisu direktno nadležne za naš rad, a oni od kojih smo očekivali najviše razumjevanja i pomoći, najmanje se u svoj posao petljaju.”, rekao je Senad Kapo, član Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva.

“Po projektom prijedlogu, sredstva će biti utrošena na proširenje ribolovno-takmičarske staze na jugo-istočnoj obali jezera (prilazu jezeru) gdje je jedan veći dio zatrpan građevinskim otpadom tokom izgradnje autoputa 5c, a radovi će podrazumjevati krčenje obale od drveća i šiblja, čišćenje smeća, uređenje obale, vađenje trske, mulja i smeća iz jezera, odlaganje izvađenog materijala na plato iznad jezera, finalno mašinsko uređenje obale i staze, popravka pristupnog puta, rasplanjivanje i ravnanje izvađenog materijala na platou iznad jezera, te finalno, ručno uređenje puta, obale i pozicija. Nadamo se da ćemo projekat realizovati po planiranoj dinamici radova, odnosno da će već krajem maja staza biti spremna za jedno takmičenje koje imamo u planu, a u sklopu kojeg bi bio održan i mali sajam ribolovne opreme na otvorenom. No, o tom – po tom.”, rekao je Adnan Osmanagić, predsjednik Udruženja “Bistro!”.

Pročitajte i:   Na rijeci Lepenici u Kiseljaku održano 3. kolo Premijer SPIN lige BiH

U okviru pomenutog Javnog poziva, koji obuhvaća tri prioritetne oblasti, pristigao je 61 projektni prijedlog. U skladu s kriterijima poziva, za financiranje je odabrano 36 najkvalitetnijih projektnih prijedloga za sve tri oblasti: 1. planinarski domovi/kuće/skloništa, 2. privatni turistički smještajni objekti, 3. pružatelji turističkih usluga.

Cilj projekta Via Dinarica: Platforma za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast, koji finansiraju Agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih američkih država (USAID), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, i Federalno ministarstvo okoliša i turizma je razvoj potencijala i promocija dinarskog koridora, a kako bi se doprinijelo smanjivanju ekonomskih, socijalnih i regionalnih nejednakosti u Bosni i Hercegovini kroz afirmaciju Via Dinarice kao regionalne turističke destinacije i povećanja konkurentnosti Bosne i Hercegovine u oblasti avanturističkog, rekreativnog i općenito, turizma u prirodi. Glavni zadatak projekta je podržati proces uspostavljanja koridora Via Dinarica kao turističkog proizvoda koji nudi održivu egzistenciju širokom spektru subjekata u lokalnim zajednicama koje se nalaze na području koridora.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo SRS F BiH za mlađe kategorije u disciplini lov ribe udicom na plovak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.