Svjetski dan okeana: Naši okeani, naša budućnost

Svjetski dan okeana nezvanično se obilježava od 1992. godine, kada je to predloženo na samitu “Planete Zemlje” održanom u Riu de Janeiru. Međutim, Ujedinjene nacije su praznik zvanično priznale tek 2008. godine.

“Okeani doista pripadaju svima nama, poboljšanje njihovog stanja test je za multilateralizam i ne smijemo sebi dopustiti neuspjeh”, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u svom uvodnom obraćanju na konferenciji.

Suočavanje okeanskih zemalja s problemom podizanja razine mora stavljeno je u prvi plan petodnevne konferencije.

Učesnici konferencije nadaju se da će sve zemlje u svijetu raditi na uspostavi morskih zaštićenih područja i morskih rezervi kako bi pomogle u izgradnji otpornosti na klimatske promjene.

Ujedinjene nacije nastoje pomoći na razne načine, od podrške naučnim istraživanjima koja bi pomogla u rješavanju ovih problema do saradnje s vladama širom svijeta kako bi se uspostavio zdrav morski okoliš koji je ključan za očuvanje Planete.

Pročitajte i:   Vratimo jezeru Bočac prirodnu ljepotu uz podršku Grohe i Everwave inicijative

Predsjednik Generalne skupštine UN-a Peter Thomson rekao je kako bi povlačenje SAD-a iz Pariskog sporazuma moglo za posljedicu imati to da druge države preuzmu glavnu ulogu u ovom problemu, što je vjerovatno jedina pozitivna posljedica Trumpove odluke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.