EkologijaNajnovije vijesti

Stručnjaci: Toplotni val uništio riblji fond u Bosanskom Šamcu

Izuzetno visoke temperature prouzrokovale su isušivanje Odmut bare u Grebnicama kod Bosanskog Šamca što je izazvalo uginuće ribe koja je u fazi raspadanja, a zbog čega mještani trpe nesnošljiv smrad i plaše se zaraze.

Željko Marošević iz Grebnica kazao je Feni kako je ova ekološka katastrofa započela prije dva tjedna pojedinačnim uginućima šarana i štuke a da je kulminaciju dosegnula unazad tri četiri dana uginućem cjelokupnog ribljeg fonda.

“Prema mojim procjenama u ovoj ekološkoj katastrofi uginulo je najmanje četiri do pet tona ribe među kojom najviše ima babuške”, kazao je Marošević.

Dodao je kako su mještani Grebnica izloženi danonoćnom nesnošljivom smradu te da nadležni u općini Bosanski Šamac ne poduzimaju ništa da se ovaj problem riješi.

“Vjerujte da je svakim danom sve gore i gore. Ovo je katastrofa i ukoliko nadležni ne poduzmu ništa mi ćemo ovdje narednih mjeseci imati jako mnogo bolesnih ljudi”, ustvrdio je Marošević.

Osim nesnošljivog smrada mještani Grebnica su izloženi i najezdi zmija koje su se masovno pojavile u blizini njihovih kuća.

Pročitajte i:   Kalendar takmičenja Sportsko ribolovnog saveza BiH za 2024. godinu

Ilija Blažanović iz Grebnica ističe da su, nakon posljednjih katastrofalnih poplava, u bari Odmut primijetili nove vrste zmija koje ranije nisu obitavale u tim posavskim krajevima.

„Prije je samo bjelouška ovdje bila a sada ima svega. Imaju neke dugačke skoro metar i po. Evo tu preko puta moje kuće ja sam ih ubio više desetina. Bojim se da ne uđu u kuću“, kazao je Blažanović.

Mještani Grebnica, inače hrvatski povratnici, u više su se navrata obraćali zahtjevom za pomoć općinskim vlastima u Bosanskom Šamcu. Do sada ništa konkretno nije urađeno po njihovom zahtjevu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.