Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Dopisivanje SRS FBiH i SRS RS zbog SRS BiH i odluke o izboru vode za održavanje Sjetskog prvenstva u SPIN-u

Prije sedam dana, na adresu Sportsko ribolovnog saveza Federacije BiH je došlo pismo predsjednika Sportsko ribolovnog saveza Republike Srpske, gosp. Zdravka Ostojića, a vezano za dešavanja oko izbora staze za Svjetsko prvenstvo u SPIN-u koje se treba održati u Bosni i Hercegovini 2018. godine. U nastavku posta je odgovor SRS FBiH, a ispod odgovora možete vidjeti i pismo predsjednika SRS RS.

A moj dodatak prije oba pisma je – neko je nekome poremetio plan da na brzaka uzme nekoliko desetina hiljada KM kroz fiktivne i prenapuhane iznose troškova i 20% iznosa od obezbjeđenih donacija a na domaćem terenu. Davno sam rekao i svaki dan se to sve više i više dokazuje da sam bio u pravu – ja bih, da se pitam, istupio iz SRS BiH i time ga potpuno ugasio i na novim osnovama i pravilima napravio novi sa SRS RS, ali da u njemu ne može biti nijedan od vječnih članova odbora i komisija. Nakon odgovora iz SRS FBiH ide pismo od predsjednika Sportsko ribolovnog saveza Republike Srpske, a nakon toga neki drugi dokumenti, poput izvještaja neke navodne komisije FIPSed-a od jednog člana  gdje su namjerno neke stvari izostavljene, poput u Ljubuškom besplatno nuđene kuće za smještaj sudija i zvaničnika Svjetske ribolovne federacije, gdje se navode gluposti poput “nije pokošena staza” kao da će sutra biti takmičenje, gdje se ministar finansija koji je došao da ugosti tu “komisiju” naziva “službenikom za finansije”, Odluku o izboru staze bez da je istu donio Upravni odbor SRS BiH, finansijski plan potrebnih sredstava za to Svjetsko prvenstvo, pa vam i iz njega, čitajući između redova, može biti jasno gdje se ko, kako i koliko “ugradio”.

Ja bih iz sveg srca želio da Željeznica i Miljacka jesu vode koje bi mogle biti te, ali ne može, ne ide. U njima nema skoro ništa jer su napadnute sa svih strana i svim vrstama nedozvoljenih sredstava. Obrukaćemo se. Mala kiša i one su “k'o oranje”…

Ali, naučilo se lovit’ u mutnom, jbg.


Broj: 073/08-2017.
Dana, 31.08.2017.godine

UPRAVNOM ODBORU SPORTSKO RIBOLOVNOG SAVEZA REPUBLIKE SRPSKE

PREDMET: Odgovor na vaš akt broj 202-08/2017 od 24.08.2017 godine

Poštovani,

Temeljem vašeg dopisa broj gornji obavezni smo reagirati i to otvorenim pismom u formi odgovora na vaš dopis.

Žalosno je da SRS RS svoje kolege iz Upravnog odbora drugog entitetskog saveza drži neznalicama i nepoznavateljima međunarodnih pravila o ribolovu iz razloga što isti zastupaju stavove svog saveza (SRS F BIH).

Pročitajte i:   Koalicija za Sanu: Čista Sana je naš imperativ

Nadalje svima dobro poznato koliko vrsnih sudaca sa međunarodnim iskustvom ima status člana članice SRS F BiH i aktivnog suca na nivou SRS BiH.

Ukoliko je potrebno pojašnjenje stava SRS F BiH oko domaćina Prvenstva u spinu možemo vam reći slijedeće:

  1. Odlukom upravnog odbora SRS BiH određeno je da komisija FIPSed obiđe kandidirane vode i upravnom odboru da prijedloge voda koje udovoljavaju kriterijima a nakon čega će UO donijeti odluku o mjestu domaćinstva.
  2. Komisija sastavljena od 1 člana i to gospodina Dragana Bošković, inače predsjednika ribolovnog saveza Srbije je uz pratnju Klepić Đorđa obišla vode i konstatirala da Rijeka Željeznica u Sarajevu i Rijeka Trebižet u Ljubuškom ispunjavaju sve potrebna uvjete.
  3. Postavlja se pitanje tko je tražio od gospodina Dragana Boškovića da on odluči gdje će se držati prvenstvo .
  4. O mjestu održavanja prvenstva je odluku mogao i morao donijeti jedino UO SRS BiH.
  5. Prije donošenja odluke UO o domaćinstvu gospodin Klepić je poduzeo niz radnji bez suglasnosti Upravnog odbora.
  6. Ovakvo postupanje gospodina Klepića bez odluke UO je nedopustivo i protustatutarno.

Pored navedenog gospodin Klepić je u još dva navrata samovoljno bez odluke UO i bez obavljenih konzultacija sa dva dopredsjednika postupio na isti način i to:

  1. Na legitimno traženje gospodina Vahida Feste predsjednika Jelah-Tešanj da SRS BiH prijavi njihovu ekipu za nastup na klupskom Svjetskom prvenstvu u Francuskoj isti je odbio prijaviti ovu ekipu.
  2. Nakon što se ova ekipa sama prijavila i uplatila kotizaciju (ukazujemo da ovo nije način kako treba postupati), te nastupila na svjetskom prvenstvu, gospodin Klepić je pismenim putem od Organizacionog komiteta prvenstva tražio da se tim Jelah-Tešnja isključi sa staze i udalji sa takmičenja.
  3. Nakon što je odbijen njegov zahtjev od strane organizacionog komiteta gospodin Klepić je također pismeno intervenirao kod FIPSed-a (Klaudiu Mateoliju na mail) u kom je također tražio diskvalifikaciju tima Jelah-Tešnja kao i sankciju prema Organizacionom odboru prvenstava.

Ovakvim postupanjem gospodina Klepića smatramo da je osramoćen naš savez i u svijetu prikazan kao neozbiljan i nesposoban.

Držimo da je ovaj problem trebalo riješiti unutar tijela našeg saveza a ne pred međunarodnim asocijacijama.

Kako se u vašem dopisu navodi da vi iz SRS RS niste više spremni prihvatiti i tolerisati nečije “neznanje” pritom misleći na zastupanje jedinstvenih stavova Saveza Federacije od strane članova UO SRS BiH iz Federacije, obaviještavamo vas da Sportsko ribolovni savez Federacije Bosne i Hercegovine više nije spreman i neće tolerisari samovolju gospodina Đorđa Klepić u postupanju u ime SRS BiH.

Pročitajte i:   Završena Premijer Feeder liga BiH za 2024. godinu

Također vas izvještavamo da se u zastupanim stavovima članova UO SRS BiH iz Federacije ne manifestira nepoznavanje međunarodnih pravila, neznanje, revanšizam, a pogotovu ne stavovi pojedinaca usmjereni na rušenje zajednički stečenog, nego upravo suprotno.

Zastupani stavovi na sjednici održanoj dana 23.08.2017 godine su zvanični stav UO SRS F BiH zauzeti na sastanku UO SRSF BIH u proširenom sastavu o čemu postoji javno objavljen zapisnik te nema potrebe da budete uvjereni da se radi o pojedincima koji nemaju podršku svog entitetskog saveza.

Shodno navedenom SRS F BiH će se sukladno utvrđenoj obavezi pismeno očitovati vezano za problem zbog kog je prekinuta zadnja sjednica UO SRS BiH ali direktno Sportsko ribolovnom savezu Bosne i Hercegovine sa intencijom da se predmetno prvenstvo u Spinu održi u BiH.

Usput moramo pomenuti da je Gradiška bila odabrana za domaćina SP Invalida i Veterana u plovku, od čega se odustalo pa je prvenstvo prebačeno u Čapljinu.

Također moramo navesti da je vršen obilazak Bilećkog jezera kao moguće destinacije svjetskog prvenstva u šaranu ali se zbog neuvjetnosti vode od tog odustalo.

Činjenica je da su dvije takmičarske staze u RS bile uključene u SP održanom u Jajcu te da je Banja Luka bila domaćinom EP u FF.

Dostaviti: SRS RS, SRS BD, NO SRS BIH.

S poštovanjem, BISTRO !

PREDSJEDNIK SRS FEDERACIJE BIH, Zijad Sinanović


PISMO SPORTSKO RIBOLOVNOG SAVEZA REPUBLIKE SRPSKE


Izvještaj člana tehničke komisije FIPSed-a


Finansijski plan Svjetskog SPIN prvenstva 2018. godine


Obavještenje o određivanju takmičarske staze za održavanje Svjetskog SPIN prvenstva


Dopis članovima Upravnih odbora i predsjednicima Saveza


Zapisnik sa 2. sjednice U.O. SRS BiH 2017. godine


 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.