Reakcija UŠR “Kravica” iz Ljubuškog na izbor staza za održavanje SP u Spinu

Udruga športskih ribolovaca “Kravica” Ljubuški
Ljubuški, 07. 09. 2017. godine

Gosp. Dragan Bošković, član Upravnog odbora FIPS_ed organizacije

PREDMET : Očitovanje o nepravilnostima oko izbora staze za održavanje 16. Svjetskog prvenstva 2018. godine u lovu predatora sa obale varalicom (SPIN)

Imam potrebu reagirati na vaše obrazloženje i odluku o odabiru staze za održavanje Svjetskog prvenstva rijeci Željeznici.

Kao dugogodišnji natjecatelj i bivši član Spin reprezentacije Bosne i Hercegovine smatram da su prednosti rijeke Trebižat u odnosu na rijeku Željeznicu puno veće i bolje nego, kako Vi navodite, u nijansama.

Moje osobno mišljenje i stav U.Š.R.“Kravica“ Ljubuški je da za takvu manifestaciju, kao što je Svjetsko prvenstvo, treba veći nivo od onoga što nudi rijeka Željeznica, pritom ne umanjujući  vrijednosti i ljepote rijeke Željeznice. Naši ciljevi i vodilja je bila predstaviti našu zemlju Bosnu i Hercegovinu na najbolji mogući način.

Srna 13.07 2017 godine

SARAJEVO – Rijeke Željeznica, Bosna i Miljacka zagađene su i predstavljaju opasnost po zdravlje kupača, upozorili su iz Zavoda za javno zdravstvo Sarajevskog kantona. Tokom analize rezultata mikrobioloških pokazatelja uzoraka uzetih iz rijeka, konstatovano je fekalno zagađenje. Ispitivanjem je utvrđen veliki broj koliformnih bakterija identifikovanih kao ešerihija koli i enterokokus, što ukazuje da voda u ovim rijekama nije odgovarajućeg kvaliteta i da predstavlja higijensko-epidemiološku opasnost po zdravlje kupača.

Sadržaj ovog članka kopiran je sa portala Nezavisnih novina, a original se nalazi na ovom linku

Pročitajte i:   Agencija za vodno područje Save: Eksploatacija šljunka na obalama Željeznice je bespravna

Smatramo da ovim gore navedenim ove rijeke nemaju sigurnosne uvijete za takmičare Svjetskog prvenstva.

Preko 200.000 gostiju godišnje posjeti rijeku Trebižat i slapove Kravica Ljubuški koji su jedini predstavnik Bosne i Hercegovine i brane njezine boje po najutjecajnijim svjetskim turističkim agencijama poput The Lonely Planet i The Travel Book, po kojima se bira najbolji turistički predstavnik iz svake zemlje.

Ponudili smo destinaciju Etno Herceg Selo kao službeni smještaj svih sudionika Svjetskog prvenstva jer smatramo da  ovakva manifestacija to zaslužuje. A u krugu od 3 kilometra posjedujemo lepezu od 10 hotela različitih kategorija po kvaliteti i cijeni, kao i mnoge privatne smještajne kapacitete.

Isto tako smo ponudili urbanu vilu Most koja se nalazi 30 metara od rijeke Trebižat i u neposrednoj je blizini centralnog boxa za smještaj predstavnika svjetske FIPS_ed organizacije kao i predstavnike državnog ribolovnog saveza s tim da smanjimo troškove Sportskom ribolovnom savezu.

Vila Most

Također moramo reagirati na vašu izjavu kako Vas je ispred općine dočekao načelnik općine i “službenik zadužen za financije”.

Taj “službenik za financije” je igrom slučaja dopredsjednik Vlade i Ministar financija Županije Zapadno Hercegovačke g. Toni Kraljević koji je došao da uveliča Vaš dolazak i koji podržava ovaj naš projekat u svakom pogledu.

Pročitajte i:   Mladen Perić i bucov sa Zvorničkog jezera

Možda ste slučajno pevidili ovu informaciju zbog ograničenosti vremana koje ste proveli na našem području dana  01.07.2017  13.30h – 16.30h, i smatramo da nismo bili u mogućnosti pokazati Vam sve naše prednosti zbog vaše žurbe, kao i žurbe gosp. Đorđa Klepića

Moramo reagirati  na informacije i izjave koje je na netom završenom Svjetskom prvenstvu ove godine u Italiji iznosio komesar Spin reprezentacije Bosne i Hercegovine da “Trebižat sigurno neće biti rijeka domaćin Svjetskog prvenstva 2018. godine”

Kontaktirajući ljude  iz ribolovnih saveza drugih država koje su imale priliku organizirati Svjetska prvenstva (Republika Češka, Slovačka, Bugarska, Poljska, Hrvatska) dolazimo do činjenice da u praksi nikada do sada nije zabilježeno da službeni delegat FIPS_ed organizacije dodjeljuje domaćinstvo nekoj vodi te se time stavlja na stranu “nekoga”, jer to bi trebao odrediti Upravni odbor Sportskog ribolovnog Saveza Bosne i Hercegovine.

S poštovanjem, predsjednik U.Š.R.”Kravica” Ljubuški, Krešo Paradžik

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.