Iz regijeNajnovije vijesti

STRAVA NA SAVI U ZAGREBU: Golemi som pojeo mi je psa, francuskog buldoga teškog 15 kilograma!

Savom u Zagrebu pliva barem dva metra dugačak i više od stotinu kilograma težak som, a naša čitateljica vjeruje da je riječ o somu koji joj je prije šest godina napao i pojeo psa – francuskog buldoga.

Kako nam priča B.V. iz Zagreba, prije šest godina njezin je suprug, baš u ovo predjesensko vrijeme, šetao njihovu buldogicu. Ona je trčkarala po plitkoj rijeci uz obalu. Kod željezničkog mosta, poznatijeg u Zagrebu i kao Hendrixov, buldogica je iznenada snažno povučena u vodu. Čitateljičin muž odmah je skočio u vodu, no psu nije bilo traga. Kada je došao doma, supruzi je ispričao što se dogodilo i zaključili su da je u pitanju veliki som, s obzirom da se radi o golemim ribama koje često napadaju manje životinje, poput ptica, pa čak i štakora. Šest godina Zagrepčanka je to pričala svakome koga je susrela, a posebno je upozoravala vlasnike manjih pasa, no rijetki su oni koji su joj povjerovali. Zato sada, kada su konačno uspjeli fotografirati golemu podvodnu neman, ima dokaz za svoje tvrdnje.

Pročitajte i:   Obavještenje o prijavama za Premijer Feeder ligu SRS BiH

“Sada u rujnu somovi su posebno aktivni jer se pojačano hrane prije dolaska hladnijih dana, pa nije rijetkost vidjeti ih uz obalu. Fotografiju sam objavila na Facebooku, javio mi se ribolovac iz Srbije koji kaže da bi se moglo raditi o somu teškom i do 150 kilograma”, ispričala nam je čitateljica koja sada vlasnicima pasa pokazuje fotografiju, a oni su joj mnogo skloniji vjerdovati, pa pogotovo s manjim psima izbjegavaju zadržavanje uz obalu Save.

Približavaju se obali u potrazi za hranom

Naš ribolovni stručnjak Daniel Vignjević, autor brojnih članaka o ribama i ribolovu, kaže kako je, sudeći po fotografiji, doista riječ o velikom primjerku.

“Iako je to teško procijeniti samo na temelju fotografije, sigurno se radi o jako velikom somu, duljine barem dva metra a vjerojatno i više. Težina bi mu mogla premašivati stotinu kilograma – kaže Vignjević koji nam otkriva kako nije nemoguće da ovako velika riba u dubine povuče manje ljubimce, poput francuske buldogice naše čitateljice.  Veće primjerke poput ovoga viđao je uglavnolm na Savi u blizini Toplane, no nije rijetkost ni da dođu u pliće vode, te da se približe obali u potrazi za hranom.

Pročitajte i:   Busovača: Na rijeci Lašvi održano 2. kolo Premijer SPIN lige BiH

“Somovi su na vrhu prehrambenog lanca i oni doista nisu izbirljivi kada je hrana u pitanju, napadaju sve što im dođe u blizinu. Često su to patke, golubovi, pa čak i štakori i slične manje životinje. Kako se ovdje radi o francuskom buldogu, to je relativno malen pas i nije nemoguće da ga je som odvukao u rijeku”, objašnjava Vignjević. Poslao nam je i video na kojem se vidi na koji način ovi riječni predatori vrebaju i love svoje žrtve, u ovom slučaju golubove koji su se došli odmoriti na površinu vode.

A da je Sava prepuna kapitalnih primjeraka, odnosno, golemih somova, dokazuje i ovaj video kojeg su nam poslali savski ribiči, a na kojoj je dokumentirana borba soma dugog 205 centimetara s dvojicom ribiča.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.