Iz regijeNajnovije vijesti

Apatinski ribolovci imaju čime da se hvale

APATIN – Udica se smatra jednom od najvažnijih alata koje je izumeo čovek da bi se prehranio ribom na reci, jezeru ili moru. I ako nema podataka koliko je izum star, ribarstvo prati čoveka već hiljadama godina.Apatin je oduvek bio poznat po dobrim ribolovnim terenima, ali i ribolovcima, danas veteranima, koji pamte kako se pecalo pre više od pola veka, a kako to funkcioniše danas.

Milorad Blanuša Micicn, legenda apatinskog ribolova, kaže da je bio dug put da bi na takmičenjima širom pet svetskih kontinenata osvojio preko 300 medalja i 70 pehara na šampionatima. Priseća se kako je pre više od pedeset godina pecao štapom od drveta ili bambusa, kanapom i improvizovanom udicom.

Ipak, to ribolovačko trojstvo iako modernizovano i danas je osnova ribolovačkog pribora.

Milorad Blanuša Micin, sportski ribolovac : „Tri faktora su važna u ribolovu, a to su dobar pribor, primama ili hrana da privučeš ribu i sreća. Ribolovačka sreća se deli na dva momenta, koji podrazumevaju trenutnu sreću da se ne mrsi i da riba ne beži, ali je važna sreća i koji ćeš broj da izvučeš na startnom mestu i gde ćeš da sediš. Danas su ribolovačka sredstva u tolikoj meri osavremenjena i neuporediva sa prošlošću.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo SRS F BiH u lovi ribe udicom na plovak

Danas se mogu kupiti najmoderniji štapovi, a ako se govori o individualnom ribolovu postoje sonari i ostala tehnička pomagala važna da se pronađe riba. Danas više ne igra nikakvu ulogu nos za ribu ili talenat. Danas je sve drugačije. “

Savremena oprema samo je donela veći komfor ribolovcima, ali ono što se ne može porediti sa prošlošću je današnji lošiji sastav vode i manja količina ribe koja se lovila na Dunavu kod Apatina, priča sportski ribolovac Milan Ćopić.

Milan Ćopić, sportski ribolovac: „Koliko se sve promenilo govori jedan od pokazatelja da je nekada ovde bilo mnogo više ribe, ali i u celoj bivšoj Jugoslaviji.

Tada ribolovci nisu imali potrebu da iz svih krajeva zemlje dolaze na naše terene. Apatinski deo Dunava je uspeo da bude delom sačuvan, jer Apatin okružuje park prirode Gornje podunavlje, tako da je to jedan od razloga što se ipak sačuvala jedna količina ribe. Upravo ovde na pecanje dolaze mnoge poznate ličnosti, jer je riblji fond opstao za razliku od drugih voda. “

Pročitajte i:   Obavještenje: Promjena termina održavanja Prve lige SRS BiH

I pored dobrog mamca, riba mora da bude gladna, a ovdašnji veterani kažu da treba znati izvući dobar ulov iz vode. Tako je bilo nekada, ali i danas, a tajnu o tome čuva svaki ribolovac zabacujući udicu iznova i iznova samo uz pomoć savremenijeg štapa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.