Posvuda plastika: Slike sa Kariba koje bole

Caroline Power je objavila slike s Kariba, koje još jednom ilustriraju kakav je naš odnos prema prirodi i okeanima: umjesto bistre vode i morske idile, fotografije pokazuju plastični otpad sve dokle pogled dopire.

Bijela pješčana plaža, palme i tirkizno-plavo more su prve slike koje vam padnu na pamet kada neko pomene Karibe, ovako šokantne slike biste sigurno vezali za naše podneblje.

Caroline Power se specijalizirala za podvodnu fotografiju i krenula je na ronilački izlet do otoka Roatán koje je jedno od najcjenjenijih mjesta za ronjenje na Karibima.

Plastični otpad u svim oblicima i veličinama

Power i njezin tim su bili šokirani kada su umjesto idiličnog raja za ronioce naišli na ovo ostrvo smeća, sastavljeno uglavnom od plastične ambalaže. Bilo je tu svega – flaše, torbe, PVC kese raznih boja i veličina, lopti, četkica za zube, plastičnog escajga i jako mnogo cipela.

Plastični otpad dolazi iz rijeke u Gvatemali

Kako je izvijestio engleski časopis “Forbes Online”, smeće je u okean dospjelo iz rijeke Motagua u Gvatemali, a stanovnici Roatana su sada suočeni sa rješavanjem ovog tuđeg, a kod njih nagomilanog otpada.

Pročitajte i:   Jezero Šljivno, Banja Luka: Satnica I i II kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u mušičarenju

skulptura je vjerojatno plutala preko rijeke Motagua u Gvatemali u more. Rijeka je nedavno nosila novo smeće iz Gvatemale u more. Stanovništvo otoka Roatana sada se suočava s izazovom oslobađanja svoje obale od plastike.

Plastični otpad – jedan od naših najvećih ekoloških problema

Prema statistikama, od 1950. godine čovječanstvo je proizvelo 8,3 milijarde tona plastike, a polovina od te sume je proizvedena u posljednjih 13 godina. Samo mali dio toga se reciklira, ostatak se spali, skuplja u odlagalištima ili završava u okolišu i u moru.

Zaustavljanje onečišćenja oceana i okoliša s plastičnim otpadom je jedna od najvažnijih zadaća sljedećih desetljeća.

Kod nas će ta zadaća sačekati neke nove generacije koje će se naučiti takvoj kulturi življenja…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.