Putujući prirodnim ljepotama u Americi (2): Lov lososa u Nacionalnom parku na rijeci Poress

Piše: Ismet BAJROVIĆ

Dana 25. oktobra, sa grupom stravstvenih sportskih ribolovaca  iz Seattlea, bio sam u ribolovu u Nacionalnom parku na rijec Poress.

Sa trajektom preko mora vozili smo se oko  40 minuta, a onda automobilom oko tri i po sata do odredišta, do rijeke Poress na kojoj se u ranim jutarnjim satima okuplja veliki broj ljubitelja prirode i ribolova.

Za ulazak u Nacionalni park  i lov ribe trebalo je da platim 12 dolara. Međutim, u trgovini gdje se prodaju, oružje, ribolovni pribor i oprema pokazao sam sezonsku dozvolu za lov ribe, pa su me oslobodili plaćanja ulaska u NP, ali svaki naredni odlazak na rijeku Poress   i lov ribe, trebao bi platiti 12 dolara i pored toga što imam sezonsku dozvolu.

Na rijekama sam uživao u lovu lososa. To je veliki izazov i doživljaj kada Vam se riba zakači za udicu, pa vas provoza dole, gore rijekom, ali na kraju ipak izađe na suho.

U ovoj zemlji je strog zakon za pecanje ribe. Svi ribari to moraju poštovati. Zna  se sve na kojoj rijeci ili jezeru možeš koristiti koji mamac ili uloviti jednu ili tri ribe. Oni koji ne ispoštuju pravila platit će veliku kaznu. Na jezerima se može uloviti pet pastrmki.

Pročitajte i:   Sretan Uskrs!

U zoru stižemo do rijeke Poress. Ova rijeka je  davno prepoznato mjesto po svojoj ljepoti, ali je isto tako poznato po mjestu gdje se svakodnevno okupljaju brojni ribolovci i love losose. Ova rijeka i njena masivna ljepota i bogastvo ribljeg fonda, te predivni prizori rijetko koga ostavljaju ravnodušnim.

Na ovu rijeku dolazim često sa našim Bosancima i uvijek me nešto očara od te silne prirodne ljepote i bogatstva ribljeg fonda, a posebno lososa. Izvlačenje ove ribe iz vode je pravi doživljaj i velika borba, jer se na mamac kače samo veći i kapitalni primjerci ribe. Lijepo je mjesto i priroda, rijeka čista, puna ribara i uvijek ima dobrog ulova. Lov ribe je uvijek zadovoljstvo, odmor i uživanje u netaknutoj prirodi i više nego dobro i druženje sa dragim Bosancima.

Ovdje ribari dobro porane da bi imali mjesto za lov lososa. U šest sati zagaze u vodu, poredaju se kao vojnici u stroju i niko nikom ne smeta. Ovaj park je pustinja koju okružuje  listopadna i crnogorična šuma. U toj šumetini  svoj dom su pronašli; medvjedi, vukovi, srne, jeleni i brojne druge vrste životinja koje smo vidjeli ali ne znam kako se zovu.

Pročitajte i:   Bilten Kupa Jadransko podunavskih zemalja u lovu ribe udicom na hranilicu - Feeder

Ovdje je stanište i za brojne  pernate životinje sa kojima smo imali više puta  susret i koje su pozirale pred našom kamerom.  Na svakom koraku možete vidjeti vjevericu kako skakuće u nesporednim blizinama kuća. Jeleni i srne su pravi ukras prirode. Poručio bi svima koji imaju mogućnosti i vole prirodu, planinarenje, rijeke i jezera da dođu u Ameriku i vide, a kasnije će siguran sam  opet dolaziti.

Na jezera i rijeke često sam putovao sa našim prijateljima, Senadom Kadrićem, Munibom Ćimpom, Edinom Uštovićem, Ekremom Kovačevićem, Himzom  Poparom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.