Putujući prirodnim ljepotama u Americi (4): Posjeta Nacionalnom parku “Joshua Tree”

Piše: Ismet BAJROVIĆ

Ovdje u ovom dijelu Kalifornije u Sjedinjenim Američkim Državama, Nacionalni park “Joshua Tree” je prekrasni ambijent koji vrijedi vidjeti i uživati u prirodnim ljepotama.

Ovaj  božanstveni Nnacionalni park se nalazi u  Južnoj Kaliforniji, u jednoj od preko 40 pustinja te zemlje. Ove fotografije koje je zabilježila naša kamera su dokaz da pustinja može izgledati itekako lijepo. Ovdje je priroda bila vajar. U ovoj divljini posjetilac odmara oči, mozak i dušu u nepreglednoj pustinji.

Priča se da je nekada u ovoj pustinji bio rudnik zlata i tu je ostatak te prošlosti. Područje Nacionalnog parka pokriva površinu od 319.598 hektara, a  obuhvaća dijelove dvije pustinje – Mohave i  Colorado. Uzduž jugo-zapadne granice parka prostiru se planine Little San Bernarlodino.

Vremenske neprilike, vjetar, sunce, kiša učinili su svoje, oblikovali su veliko kamenje i to je zaista divno vidjeti, jednostavno ne možete ostati ravnodušni na prizore koji su pred vama a koji su ukras pustinje.

Mnogo je posjetilaca iz cijelog svijeta koji dolaze da vide pustinju. Kroz pustinju vode asvaltirani putevi, na više mjesta su parkinzi, putokazi, mape kretanja, a ima i mjesta gdje se posjetioci ne mogu kretati kroz pustinju, jer ima krvoločnih životinja koje mogu da napadnu čovjeka. U parku raste drvo “Joshua” po kome je park dobio i ime.

Kalifornija je jedna od onih destinacija za odmor iz snova. Prelijepi pogled na Kaliforniju, sunce, pijesak, surf, nepregledna okolna pustinjska brda su dio te slike koju većina drži u glavi pri pomisli na Kaliforniju i njene prirodne ljepote. Brojna su naseljena mjesta, gradovi, puni zelenila, cvijeća, parkovskog drveća, a  drvoredi visokih palmi i raznog parkovskog cvijeća bodu u oči svakog  putnika namjernika. Kada pogledate u okolna pustinjska brda nigdje nema trave, a niti  šume, a u ravnicama gdje su naseljena mjesta sve je u cvijeću i zelenilu kao u raju.

Naš put u Amriku, finansirali su Ahmet, Edis i Ševala Kulaga, Nedžiba i Edin Uštović i Hafiza i  Samed Hrustić koji žive i rade u Americi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.