Putujući prirodnim ljepotama u Americi (4): Posjeta Nacionalnom parku “Joshua Tree”

Piše: Ismet BAJROVIĆ

Ovdje u ovom dijelu Kalifornije u Sjedinjenim Američkim Državama, Nacionalni park “Joshua Tree” je prekrasni ambijent koji vrijedi vidjeti i uživati u prirodnim ljepotama.

Ovaj  božanstveni Nnacionalni park se nalazi u  Južnoj Kaliforniji, u jednoj od preko 40 pustinja te zemlje. Ove fotografije koje je zabilježila naša kamera su dokaz da pustinja može izgledati itekako lijepo. Ovdje je priroda bila vajar. U ovoj divljini posjetilac odmara oči, mozak i dušu u nepreglednoj pustinji.

Priča se da je nekada u ovoj pustinji bio rudnik zlata i tu je ostatak te prošlosti. Područje Nacionalnog parka pokriva površinu od 319.598 hektara, a  obuhvaća dijelove dvije pustinje – Mohave i  Colorado. Uzduž jugo-zapadne granice parka prostiru se planine Little San Bernarlodino.

Vremenske neprilike, vjetar, sunce, kiša učinili su svoje, oblikovali su veliko kamenje i to je zaista divno vidjeti, jednostavno ne možete ostati ravnodušni na prizore koji su pred vama a koji su ukras pustinje.

Mnogo je posjetilaca iz cijelog svijeta koji dolaze da vide pustinju. Kroz pustinju vode asvaltirani putevi, na više mjesta su parkinzi, putokazi, mape kretanja, a ima i mjesta gdje se posjetioci ne mogu kretati kroz pustinju, jer ima krvoločnih životinja koje mogu da napadnu čovjeka. U parku raste drvo “Joshua” po kome je park dobio i ime.

Pročitajte i:   Žena ribar pomrsila konce prijedorskim ribolovcima – u mojoj mreži je više ribe!

Kalifornija je jedna od onih destinacija za odmor iz snova. Prelijepi pogled na Kaliforniju, sunce, pijesak, surf, nepregledna okolna pustinjska brda su dio te slike koju većina drži u glavi pri pomisli na Kaliforniju i njene prirodne ljepote. Brojna su naseljena mjesta, gradovi, puni zelenila, cvijeća, parkovskog drveća, a  drvoredi visokih palmi i raznog parkovskog cvijeća bodu u oči svakog  putnika namjernika. Kada pogledate u okolna pustinjska brda nigdje nema trave, a niti  šume, a u ravnicama gdje su naseljena mjesta sve je u cvijeću i zelenilu kao u raju.

Naš put u Amriku, finansirali su Ahmet, Edis i Ševala Kulaga, Nedžiba i Edin Uštović i Hafiza i  Samed Hrustić koji žive i rade u Americi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.