EkologijaNajnovije vijesti

Neriješeni imovinski odnosi stopirali izgradnju minihidroelektrane “Cijevna tri” kod Doboja

Izgradnja minihidroelektrane /MHE/ “Cijevna tri” na rijeci Bosni kod Doboja obustavljena je zbog problema u rješavanju imovinskih odnosa i raskidanja ugovora Vlade Republike Srske s norveškim koncesionarom o izgradnji šest minihidroelektrana iz kaskade, rečeno je Srni u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS.

Iz Ministarstva navode da je za MHE “Cijevna tri”, procijenjene vrijednosti 50.000.000 eura, trenutno riješeno nešto više od 40 posto imovinskih odnosa i urađen glavni projekat, ali “dalje aktivnosti su obustavljene zbog nerealizacije drugih hidroelektrana iz kaskade, odnosno uzvodne hidroelektrane “Cijevna dva” i nizvodne ‘Cijevna četiri'”.

“U novembru prošle godine Vlada RS je jednostrano raskinula ugovore o koncesiji za izgradnju šest hidroelektrana na rijeci Bosni, procijenjene vrijednosti 250.000.000 eura, s obzirom na to da koncesionar nije ispunio obaveze propisane ugovorima o koncesiji i nije obezbijedio finansijska sredstva za realizaciju koncesije”, podsjećaju u Ministarstvu.

Ugovori o koncesiji za izgradnju minihidroelektrana -“Doboj” na lokaciji Stari most, “Cijevna jedan” – petlja Johovac, “Cijevna dva”- Kotorsko, “Cijevna četiri” – Koprivna, “Cijevna pet” – Dabar i “Cijevna šest”- Modriča, zaključeni su 2006. odnosno 2007. godine.

Pročitajte i:   Jezero Mandek: Održano Prvenstvo SRS FBiH u lovu šarana i amura

Koncesionar je pribavio lokacijske uslove, ekološke dozvole i započeo postupak eksproprijacije za pojedine hidroelektrane, ali je, zbog problema unutar kompanije, došlo do zastoja u realizaciji ugovora, te su u međuvremenu istekle i pribavljene dozvole.

“Zbog zastoja u izvršavanju preuzetih obaveza iz ugovora o koncesiji i različitih stavova manjinskih i većinskih akcionara u koncesionaru, a na osnovu postignutog sporazuma manjinskih i većinskih akcionara, Vlada je odobrila prenos ugovora o koncesiji za izgradnju MHE ‘Cijevna jedan’, MHE ‘Cijevna dva’ i MHE ‘Doboj’ sa kompanije Technor Energy ASA Norveška na kompaniju Technor Hydro 2 AS Norveška”, navodi se u saopštenju.

Ugovori o ustupanju ugovora o koncesiji između Technor Energy ASA i Technor Hydro 2 AS sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva potpisani su 27. septembra 2013. godine.

Iz Ministarstva ističu da, uprkos prenošenju koncesije, nije bilo pomaka u realizaciji ugovora, a kao glavni razlog navodi se nedostatak finansijskih sredstava norveških kompanija.

“Koncesionar u ugovorom određenom roku, odnosno ni nakon isteka roka od četiri godine od zaključenja ugovora o ustupanju ugovora o koncesiji, nije izradio projektnu dokumentaciju, riješio imovinsko-pravne odnose, pribavio potrebne saglasnosti i odobrenja, obnovio garanciju za izvođenje, obezbijedio finansijska sredstva, otpočeo izgradnju male hidroelektrane i pratećih objekata, pa je održavanje ugovora na snazi izgubilo svoj cilj”, navode iz Ministarstva.

Pročitajte i:   21. Svjetsko SPIN prvenstvo - Bosna i Hercegovina 7. mjesto, Nikola Zovko 3. u svijetu

Iz ovog ministarstva naglašavaju da će, ukoliko bude zainteresovanih investitora za izgradnju navedenih hidroelektrana, biti sprovedene potrebne aktivnosti propisane Zakonom o koncesijama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.