EkologijaNajnovije vijesti

SKINI MASKU MOME GRADU: globalna kampanja zdravstvenih radnika za unapređenje kvaliteta zraka u Tuzli i Lukavcu

Tuzla, 26. februar 2018 – Alijansa za zdravlje i životnu sredinu (HEAL) poziva vlasti da očiste zrak u Bosni i Hercegovini, kroz kampanju „Skini masku mome gradu”.

Skini masku mome gradu(1)  je globalna inicijativa ljekara, medicinskih sestara i javnih zdravstvenih radnika koji su posvećeni poboljšanju kvaliteta zraka i smanjenju emisije štetnih gasova u našim gradovima. Ona poziva sve gradove da se pridržavaju smjernica o kvalitetu zraka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO(2)) i da učine konkretne akcije koji će doprinijeti ispunjavanju smjernica i poboljšanju kvaliteta zraka u gradovima.

HEAL predvodi ovu kampanju u Evropi i u Bosni i Hercegovini sa ciljem promovisanja praktičnih rješenja i realizovanja bitnih promjena u politikama na nivou gradova, a koji će upravljati jasnim i globalnim trendom smanjenja zagađenja zraka u urbanim područjima do 2030.

Godinama, kvalitet zraka u Tuzli i Lukavcu nikako da se popravi. Jedna od glavnih prijetnji po zdravlje građana ovog područja dolazi od visokih koncentracija sitnih čestica (PM2,5). PM2,5 su čvrste čestice nastale uslijed sagorijevanja materijala, a ujedno i zagađivač koji narušava zdravlje čovjeka. Udisanjem, čvrste čestice mogu završiti u krvotoku i time umanjiti sposobnosti čovjekovog organizma. Naučna otkrića pokazuju da udisanje čvrstih čestica izaziva preuranjenu smrt, srčane i plućne bolesti, moždani udar kao i niz drugih zdravstvenih problema.

„Alarmantno je da Bosna i Hercegovina ima drugu najveću stopu smrtnosti zbog zagađena zraka u svijetu, nakon Sjeverne Koreje(3), a zagađenje zraka u Bosni ‘pojede’ 21.5% bruto društvenog proizvoda(4) kroz smanjenu produktivnost ljudi i troškove za lječenje bolesti uzrokovane zagađenim zrakom.“ kaže Vlatka Matković Puljić, savjetnica za zdravlje i životnu sredinu iz Alijanse za zdravlje i okolinu (HEAL) sa sjedištem u Briselu, u Belgiji. „Rješenja koja bi poboljšala kvalitetu zraka su mnogobrojna. Izazov je stvoriti političku volju da ih se primjeni radi boljeg javnog zdravlja.”

Pročitajte i:   Više od 300 osoba će 21. aprila čistiti jezero Modrac, žele mu vratiti stari sjaj

Zdravstveni radnici iz Tuzle, ali i cijele Bosne i Hercegovine pridružuju se globalnim naporima da se poboljša stanje kvalitete zraka. Samo kroz primarnu prevenciju, smanjenje zagađenja, smanjila bi se prisutnost srčanih i plućnih bolest te smanjila smrtnost od istih. Time bi društvo imalo direktne ekonomske koristi.

Samo prelaskom na obnovljive izvore energije i ukidanje upotrebe uglja u termoelektranama u BiH godišnje bi se sačuvalo 2.564 života(5). Dok se svjetske ekonomije fokusiraju na obnovljive izvore energije, Vlada BiH nastavlja svoj put u nepovrat razmatrajući investicije u termoelektrane na uglja.

Drugačija rješenja, kao npr. uspostavljanje striktnih standarda za emisije štetnih gasova u transportu ili alternativna goriva za transport, upotrebe obnovljivih izvora energije za sustave kućnog grijanja, kao i bolja infrastruktura i urbano planiranje za podršku i promociju aktivnih i zdravih stilova života ciljajući šetnje i uporabu bicikla, istovremeno će poboljšati zdravlje ljudi, unaprijediti kvalitetu zraka i smanjiti globalno zagrijavanje.

HEAL zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo Tuzlanskog apeluje na obezbjeđivanje boljeg kvaliteta zraka kantona te poziva na akciju koja će doprinijeti boljoj kvaliteti zraka. U Bosni i Hercegovini HEAL sarađuje sa lokalnim zdravstvenim radnicima radi promoviranja rješenja koja su usmjerena na one izvore zagađenja zraka koji najviše pogađaju Tuzlu i Lukavac.

Pročitajte i:   Sretan Vaskrs!

Globalna kampanja „Skini masku mome gradu“ pokrentua je i u nekoliko evropskih gradova: u Beogradu – Srbija, u Varšavi – Poljska, u Adani, Istanbulu i Iskenderunu – Turska, i u Londonu – Velika Britanija. U kampanju su uključeni i Solt Lejk Siti – Sjedinjene Američke Države, Čenej i Ahmedabad – Indija, Sao Paolo – Brazil, i Emalahleni – Južnoafrička Republika.

Doc. dr. med. sci Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog Kantona ističe „Kako u Tuzli tako i u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine zrak koji udišemo narušava naše zdravlje. Nizak kvalitet zraka izaziva srčana i plućna oboljenja kao i druge tegobe, a posebno ljudima koji su bolesni. Vjerujem da će se ljekari, medicinske sestre i ostali zdravstveni profesionalnci pridružiti rješavanju problema zagađenog zraka.” i dodaje kako „je potrebna hitna akcija svih struktura i donosioca odluka u rješavanju ovog problema.“

Doktor Emir Durić iz Tuzle kaže „Zagađenje zraka je skriveni ubica u Tuzli. Kao doktor u službi građana svjestan sam potrebe za unapređenjem kvaliteta zraka. Moja najveća briga je zdravlje najmlađih, djece.“

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.