EkologijaNajnovije vijesti

Nova analiza: Kvalitet elemenata okoline u blizini Termoelektrane “Tuzla” – uzroci i posljedice na ljudsko zdravlje

Centar za ekologiju i energiju je objavio novu analizu koja ukazuje na vjerojatnu uzročno-posljedičnu vezu zagađenja okoliša, polutantima koji se nekontrolisano šire u okoliš iz pojedinih otpadnih tokova Termoelektrane “Tuzla”, sa značajno učestalijim brojem zdravstvenih poremećaja i oboljelih u zapadnom dijelu Grada Tuzla, u naseljima Divkovići, Plane, Šićki Brod i Bukinje.

Za potrebe analize korišteni su rezultati ambijentnog monitoringa teških metala u okolišu i lokalno proizvedenoj hrani u naseljima na području oko odlagališta šljake Termoelektrane “Tuzla”. Pored toga, u dokumentu su prezentirani i rezultati analize “Oboljevanje i umiranje ljudi izloženih teškim metalima u neposrednoj blizini odlagališta šljake i pepela Termoelektrane “Tuzla”, kojom je utvrđeno da dugoročna izloženost teškim metalima, koja na tom području uglavnom prelaze dozvoljene koncentracije u zraku, vodi, tlu, sedimentu i lokalno proizvedenoj hrani, statistički korelira sa specifičnim zdravstvenim poremećajima koje mogu uzrokovati teški metali, pojedinačno ili u sadejstvu.

Najviša stopa učestalosti ozbiljnog uticaja teških metala na zdravlje su u Bukinju 27% i Šićkom Brodu 10%.  U poređenju sa kontrolnim područjem, 27 puta je veći rizik oboljevanja u Bukinju i  10 puta u Šićkom Brodu, naseljima koja su u neposrednoj blizini Termoelektrane “Tuzla” i njenih odlagališta šljake i pepela. Značajan uticaj je zabilježen u svim mjestima uz odlagalište šljake, a najviše u Bukinju 42%, Divkovićima 41%, Šičkom Brodu 29% i Planama 24% u odnosu na kontrolno područje 2%. Uticaj metala na morbiditet i mortalitet (značajna i veoma značajna povezanost sa oboljevanjem i smrtnošću) građana koji žive uz odlagalište šljake je veoma velik, Bukinju 69%, Šićkom Brodu 39%, Planama 27% i Divkovićima 47%.

Pročitajte i:   21. Svjetsko SPIN prvenstvo - Bosna i Hercegovina 7. mjesto, Nikola Zovko 3. u svijetu

Dokument se može preuzeti na OVOM LINKU

Krajnje je vrijeme da federalne inspekcije i relevantna ministarstva počnu štititi interesa građana, a ne pojedinih lobija. Potrebno je jasno utvrditi kršenje odredbi okolišnih i vodnih dozvola, sankcionirati odgovorne i bez odlaganja propisati i implementirati konkretne mjere kojim će se spriječiti daljnje širenje otrova sa tog područja i na taj način zaštititi životi stanovnika tog područja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.