EkologijaNajnovije vijesti

Borba žena Kruščice: Pretrpjele smo policijsku silu, ali ne odustajemo od borbe za rijeku

Goloruke, stare ili mlade, žene iz Kruščice kod Viteza, stale su na most koji prelazi preko rijeke Kruščice i spriječile prolazak kamiona koji su trebali na rijeci graditi još jednu mini hidroelektranu. Pretrpjele su fizički napad specijalne policije, a sedam mjeseci poslije još uvijek su na istom mjestu, sretne i zadovoljne svojom borbom za prirodu.

Blizu 50 žena je 2. augusta krenulo u borbu za prirodu i rijeku riskirajući svoje zdravlje, ali i živote. Priča o gradnji hidroelektrane na biseru Srednjobosanskog kantona rijeci Kruščici koja pitkom vodom snabdijeva i Vitez i Zenicu postoji već nekoliko godina. Niko na to nije toliko obraćao pažnju, jer je prošli saziv Mjesne zajednice Kruščica sve odlično krio od mještana, sve dok im učitelj Haris Hurem nije objasnio o čemu se radi.

Početkom augusta prošle godine kamion pun cijevi došao je do mosta na rijeci Kruščici s ciljem da ih preveze do gradilišta mini hidroelektrane. Zaustavljen je na mostu 2. augusta i vraćen je s lokacije na kojoj su žene Kruščice više od sedam mjeseci.

U razgovoru za Klix.ba Hata Hurem, predstavnica ovih žena, je izjavila da u svoj borbi za prirodu najviše boli napad policije.

“Od 2. augusta smo dežurale 24 sata dnevno u smjenama, a 24. augusta su došli i pripadnici specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona. Žene su odlučile da stanu na most, mislile smo da nas neće udarati, da su žene zaštićene i govorili su da neće, sve dok im nije naređeno da se očisti prolaz preko mosta. Iako nam je rečeno da se sklonimo u roku tri minute, ni tri minute nisu prošle, a oni su počeli da nas čupaju, udaraju i privode u autobus. Nisu uopće gledali da li je neko star ili maloljetan. Samo su nas kupili i odvezli u policijsku stanicu na ispitivanje”, govori Hurem.

Pročitajte i:   Autohtona potočna pastrmka ponovo na Vrelu Bosne

U policijskoj stanici su ih ispitivali ko im je vođa, za interese čije stranke se bore te ko ih finansira. Odgovor žena heroja s Kruščice je bio da se bore za rijeku i da ih ona vodi.

“Pitali su nas da li se vraćamo na most, a mi smo rekle da se vraćamo i da ćemo tu ostati. Rekli su da će nas specijalna policija ponovo vratiti u policijsku stanicu, ali dok smo mi došle kamioni su već prošli gore. Poslije smo primijetile prljavu vodu, organizovano smo otišle na gradilište i mašine su otišle s gradilišta. Od tog dana smo ovdje i ne dozvoljavamo da se radovi nastave”, dodaje Hurem.

Iako im je u policijskoj stanici rečeno da su tu u svojstvu svjedoka, nakon nekoliko dana došao im je poziv na sud. Pobijedili su, tužbe koje su podnesene protiv njih su neosnovane, a MUP SBK je podnio tužbu. Hurem je dodala da se sedam mjeseci same finansiraju te da same plaćaju advokata koji ih zastupa na sudu.

Pročitajte i:   U Kiseljaku oboren rekord svjetskih ribolovnih prvenstava; Medalja i za BiH

Most na rijeci Kruščici je dobio i naziv “Most hrabrih žena Kruščice”, a odmah pored njega je napravljena i kućica u kojoj hrabre žene svaki dan svoje slobodno vrijeme provode u druženju i dežuranju.

“Trenutno se osjećamo hrabro jer smo to prevazišle. Samo trebamo da se borimo za naša prava, a 8. mart nam treba biti svih 365 dana, jer smo pokazale da svaki dan, kada odlučimo, može biti dan kada se borimo za naša prava i kada smo kao žene primjetne u društvu. Pokazale smo snagu i borbu i da smo ustrajne i bit ćemo ovdje sve dok ne dobijemo papir da su zabranjeni radovi na izgradnji hidroelektrane”, zaključila je Hurem.

Podršku su im pružile i brojne nevladine i vladine organizacije koje se bore za ljudska prava ili prava žena, a među njima i OSCE, Institucija ombudsmana za ljudska prava te turski LOT.

Hrabre žene Kruščice danas će u svojoj kućici na mostu Međunarodni dan žena proslaviti uz one koji su im dali najveću podršku u njihovoj borbi, uz predstavnike institucija i muškarce koji su bili uz njih sve vrijeme.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.