Međunarodne banke podstiču uništavanje netaknutih balkanskih rijeka

Multilateralne razvojne banke podržale su ne manje od 82 hidroenergetska projekta širom jugoistočne Evrope, uključujući i one u zaštićenim područjima, prema studiji koju je objavila organizacija “CEE Bankwatch Network”.

Studija zaključuje da je broj hidroenergetskih projekata u regionu koji uživaju finansijsku podršku multilateralnih razvojnih banaka i komercijalnih banaka, čak i veći od ranije poznatog, piše H-alter.org

Od 2005. godine Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB) i Grupa Svetske banke odobrile su kredite i garancije u ukupnom iznosu od 727 miliona eura za ne manje od 82 hidroelektrane. Ovo uključuje 37 projekata u zaštićenim područjima kao što su nacionalni parkovi i “Natura 2000” područja ili međunarodno priznate oblasti visoke vrijednosti biodiverziteta kao što su značajna područja za ptice (“Important Bird Areas”).

EBRD je najveći poznati finansijer hidroenergije na Balkanu. Banka je podržala ukupno 61 hidroenergetskih postrojenja sa 126 miliona eura, od kojih je 29 u zaštićenim područjima ili međunarodno priznatim područjima značajnim za biodiverzitet.

Iako je banka posljednjih godina bila opreznija, još uvijek razmatra finansiranje hidroelektrane Babino Selo na Vrbasu kao i 15 hidroelektrana u kaskadi na rijeci Neretvica u Bosni i Hercegovini. Oba projekta su planirana u područjima sa bogatim biodiverzitetom.

Pročitajte i:   Mještani nekoliko lokalnih zajednica u BiH očistili rijeke od velikih količina otpada

Studija, koja predstavlja ažuriran izveštaj objavljen 2015. godine, takođe je utvrdila da novac koji plasiraju komercijalne banke igra ključnu ulogu u omogućavanju kontroverznih hidroenergetskih projekata. Finansiranje koje pružaju komercijalne banake je teže pratiti zbog nedostatka transparentnosti u sektoru, ali autori studije su identifikovali 158 postrojenja sa takvim finansiranjem, od kojih su 55 u zaštićenim područjima ili međunarodno priznatim područjima značajnim za biodiverzitet.

Najaktivnije komercijalne banke sa identifkovanim kreditima su austrijska “Erste & Steiermaerkische” banka i italijanska “Unicredit Grupa”, od kojih je svaka finansirala po 28 projekata.

Između ostalog, Erste banka je finansirala grupu od sedam postrojenja na granici Nacionalnog parka Kopaonik u Srbiji. Ove hidrolektrane, zajedno sa još osam u istom području koji se finansiraju iz drugih izvora, ostavile su veliki dio lokalnih rijeka sa malo ili bez vode tokom većeg dijela godine.

Finansijeri moraju preuzeti svoj dio odgovornosti i osigurati usklađenost sa lokalnim i međunarodnim standardima. Neodogovorne investicije mogu zauvijek uništiti stotine netaknutih balkanskih rijeka“, kaže Igor Vejnović, istraživač ogranizacije Bankwatch zadužen za hidroenergiju i koautor studije.

EBRD i EIB će ove godine preispitati svoje ekološke i socijalne politike. Ovo je presudna prilika za pooštravanje pravila i isključivanje finansiranja hidroenergije u osjetljivim područjima“, dodaje Pippa Gallop, koordinatorka istraživanja u “CEE Bankwatch Network” i koautorica studije.

Pročitajte i:   Eko akcija: Problem odlaganja otpada u Federaciji je direktna posljedica nerada nadležnih

Balkanske rijeke su od izuzetnog značaja za Evropu. Poplava hidroenergetskih projekata ugrožava biodiverzitet i lokalne zajednice. Neprihvatljivo je da i komercijalne banke kao što su austrijska Erste i italijanska Unicredit banka podržavaju loše projekte. Ove banke imaju pristojna pravila o finansiranju hidroenergije u teoriji, ali ih ne primjenjuju u praksi. Mnoge hidrocentrale koje su finansirale nikada ne bi bile dozvoljene u njihovim matičnim zemljama. Ove banke moraju zaustaviti finansiranje hidroenergije na Balkanu“, kaže Ulrich Eichelmann iz organizacije Riverwatch.

Dobra vijest je da više od hiljadu planiranih hidroelektrana još uvijek nema finansiranje, tako da još uvijek ima puno toga što se može uraditi kako bi se spasile jedinstvene rijeke na Balkanu“, izjavio je Gabriel Schwaderer, izvršni direktor “EuroNatur” fondacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.