Otpadne materije iz GIKIL-a ispuštene u Spreču, čeka se analiza vode

Iz Global ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) danas je došlo do ispuštanja otpadnih materija u rijeku Spreču, tvrde ovo iz Upravnog odbora Sportskog ribolovnog saveza Federacije BiH u čijem se posjedu nalazi videosnimak koji prikazuje ispuštanje tečnosti koja svojim izgledom asocira na katran.

Predsjednik Upravnog odbora Sportskog ribolovnog saveza Federacije BiH Osman Hodžić za Klix.ba je rekao da je ovaj savez danas dobio videosnimak na kojem je prikazano GIKIL-ovo ispuštanje materije koja svojim izgledom asocira na katran.

Nakon toga je, naveo je on, upućen dopis federalnom vodnom inspektoru koji je na osnovu dojave skupa s postupajućim tužiocem Kantonalnog tužilaštva u Tuzli i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona izašao na teren.

“Ispust u rijeku Spreču se dešava na potezu između GIKIL-a i Puračića i ovo nije prvi put. Prošli put kada je Agencija vodnog područja rijeke Save radila analizu, rezultati su pokazali prisutnost velike količine kancerogenih materija. Dakle, riječ je o opasnim materijama koje negativno mogu utjecati na biljni i životinjski svijet, kao i na ljude”, tvrdi Hodžić.

Pročitajte i:   Završen 12. Kup Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju

Još uvijek se sa sigurnošću ne može govoriti o sastavu tečnosti koja je danas ispuštena iz GIKIL-a u Spreču, a kako Klix.ba saznaje, nakon obavljenog uviđaja uzeti su uzorci vode koji su poslani na analizu.

Vezano za novonastali problem kontaktirali smo i GIKIL, ali do zaključenja ovog članka odgovor nismo dobili.

S druge strane, kada je riječ o curenju toksične materije iz takozvanog “Bijelog mora” Fabrike sode “Sisecam soda” u Lukavcu, Hodžić ističe da Sportsko ribolovni savez Federacije BiH još uvijek nije dobio rezultate sprovedenih analiza od Agencije za vodno područje rijeke Save, ali i nadležnih inspekcija na kantonalnom i federalnom nivou te resornih ministarstava.

“U pisanoj formi smo dobili izvještaj o zatečenom stanju, a zvanične analize o tome šta je pronađeno u talogu i vodi rijeke Spreče još uvijek nema. Dosad je samo urađena sanacija na taložnici Bijelo more i sve se završilo na tome”, dodao je on.

Inače, na područu rijeke Spreče nakon akcidenta na odlagalištu taloga “Bijelo more” došlo je do pomora ribe u Lukavcu, Gračanici i Doboju, a Hodžić koji obnaša i funkciju sekretara Sportskog ribolovnog društva Drijenča iz Gračanice kaže da još uvijek nije poznato kada će doći do poribljavanja.

Pročitajte i:   Poziv na turnir 'Novogradski dani 2022' u sportskom ribolovu

“Sada je potrebno uraditi nove analize vode i tek kada se ustanovi da je ona bakteriološki ispravna onda ćemo moći govoriti o poribljavanju”, naglasio je Hodžić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.