Završeno 16. Svjetsko prvenstvo u ribolovu u disciplini ‘lov ribe umjetnim mmacima sa obale’

U periodu od 24. do 27. maja, u Istočnom Sarajevu (mjesto Kijevo), na rijeci Željeznici, u organizaciji Sportsko ribolovnog saveza Bosne i Hercegovine, održano je 16. Svjetsko prvenstvo u ribolovu, disciplina „lov grabljivica umjetnim mamcima sa obale“.

Na takmičenju je učestvovalo 19 najboljih reprezentacija svijeta. Svaka reprezentacija broji 8 članova, ali je ukupan broj učesnika sa pratećim osobljem prešao broj od 250.

Ceremonija svečanog otvaranja je upriličena u Istočnom Sarajevu sa defileom svih takmičara kao i bogatim kulturno umjetničkim programom. Ceremonija zatvaranja je održana u mjestu Trnovo. Ovoj manifestaciji je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodin Mladen Ivanić.

Naslov Svjetskog prvaka je osvojila reprezentacija Slovačke čiji je takmičar Lukaš Holly osvojio zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji. Drugo mjesto ekipno je osvojila reprezentacija Italije, a njen predstavnik Arno Hermann je osvojio srebrnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji. Treće mjesto je osvojila reprezentacija Rusije, a predstavnik Poljske Sebastian Mazur je osvojio treće mjesto u pojedinačnoj konkurenciji.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je osvojila 10 mjesto što je ispod očekivanja, a najbolji predstavnik Bosne i Hercegovine je bio Petar Lastrić iz Ključa.

Pročitajte i:   Završena prva faza čišćenja korita rijeke Vrbas

Za 2 dana takmičenja ulovljeno je ukupno 5766 komada pastrmke čime je oboren dosadašnji svjetski rekord. Takmičar Rusije Arthem Mišin je ulovio 46 riba za 45 minuta što je takođe nevjerovatan rekord. Prije takmičenja je u skladu sa pravilnikom izvršeno poribljavanje rijeke Željeznice potočnom pastrmkom. To je jedina riba koja se bodovala na ovom Svjetskom prvenstvu.

Sve sektorske sudije sa startnim sudijama, njih 80 su pod palicom Vrhovnog internacionalnog sudije Vidana Jeftića uradile izuzetno dobar posao bez i jedne greške. Predsjednik svjetske ribolovne asocijacije (FIPS) gospodin Claudio Ugo Mateolli kao i internacionalni žiri takmičenja nisu imali niti jednu primjedbu na bilo koji segment takmičenja što se desilo prvi put u istoriji ovog takmičenja.

Svi takmičari su oduševljeni prirodom i ambijentom gdje se sve održavalo, ali i izuzetno zdravom i jakom ribom koja se lovila. Na strani organizatora je bilo i lijepo vrijeme tako da je rijeka Željeznica zablistala u punom sjaju čime je na najvećoj svjetskoj ribolovnoj smotri dokazano kakva je to rijeka, sa kakvim turističkim potencijalom čime je srušen sterotip da je to prljava i zagađena rijeka.

Pročitajte i:   Obavještenje iz UGSR ‘Kulina’ Doboj Jug

Prenos takmičenja je pratio veliki broj inostranih akreditovanih novinara i fotografa, kao i inostranih televizijskih kuća poput državnih televizija Mađarske i Ukrajine koja je u jednom trenutku u live prenosu imala 102.000 gledalaca.

Na domaćinu SRD „Željeznica“ je da u budućnosti iskoristi ogroman ribolovni potencijal koji je ostao nakon svjetskog prvenstva i da trajno privuče ribolovce cijelog svijeta.

Iduće, 17. svjetsko prvenstvo će se održati u Francuskoj u mjestu Aurilliac na rijeci la Serre u periodu od 6.-9. juna 2018. godine.

Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine, Amer Hadžimešić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.