EkologijaNajnovije vijesti

Izlijevanje “Bijelog mora” u Lukavcu uništilo floru i faunu na površini od 7 hektara

Vlada Federacije BiH usvojila je na današnjoj sjednici u Mostaru izvještaj Federalnog zavoda za agropedologiju o rezultatima tla nakon izlijevanja tzv. Bijelog mora u Lukavcu. Kako je navedeno, usljed izlijevanja je povećana pH vrijednost u vodi s 0,53 na 2,98, a ovako enormno povećanje u vrlo kratkom periodu uništilo je floru i faunu, uključujući i uzgajane biljke.

Novinarima se poslije sjednice Vlade obratio Esad Bukalo, direktor Federalnog zavoda za agropedologiju, koji je kazao da su sve nadležne institucije bile na terenu dva dana poslije izlijevanja.

“Na teren smo izašli čim smo saznali da se voda povukla te uzeli dva uzorka, ugroženog tla i onog koje je ‘zdravo’, radi komparacije. Potvrdilo se da zagađenosti tla teškim metalima i polutantima nema, ali je važno istaći da je prilikom ovog incidenta došlo do enromnog povećanja pH vrijednosti i zaslanjenosti tla, od jedne jedinice pH do tri. U takvim uslovima od flore i faune ništa živo ne može opstati, totalno je uništeno i pod direktnim utjecajem je sedam hektara”, izjavio je Bukalo.

Pročitajte i:   Više od 300 osoba će 21. aprila čistiti jezero Modrac, žele mu vratiti stari sjaj

Indirektni utjecaj prilikom razlijevanja, nastavio je Bukalo, postoji na 46 hektara. Predložene su i mjere koje je po zakonu dužana da provede fabrike Sisecam Soda Lukavac.

“Sisecam u roku od 60 dana mora pokrenuti proceduru, izraditi projekt sanacije i postupiti u skladu s preporukama koje smo mi dali. Naloženo je i da se dio taloga koji je fizički ostao vrati na deponiju pa je moguće da se za godinu dana sve vrati u prvobitno stanje”, kazao je Esad Bukalo, te naveo da će se dosadašnji metod deponiranja morati promijeniti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.