Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

“Bola’ nemamo ih stotinu”: Mostarci čistili prekrasnu Neretvu i upozorili na njenu zaštitu

Ronilački klub Neretva i ove godine, kao i prethodnih organizirao je tradicionalnu ekološku akciju “Bola’ nemamo ih stotinu” čišćenja korita i obala rijeka Neretve i Radobolje, Starog mosta, kula i starog dijela grada.
Miro Dušić iz Ronilačkog kluba “Neretva” kazao je kako je danas planirano da se očisti prostor korita Neretve od Carinskog mosta do mosta Hasana Brkića, ali i korito Radobolje.

“S nama su alpinisti iz našeg Penjačkog kluba “Neretva”, momci iz ISS-a, a osmim nas suorganizatori su ASPK “Neretva”, Kajakaški klub “Neretva-Brodari”, Intevrntna spasilačka služba koja će brinuti o sigurnosti učesnika i Vijeće mladih Grada Mostara. Izviđači su gosti, oni se odazivaju našim akcijamaa, a imamo goste ronioce i iz Čapljine, Udruženje građana “Stari Grad”, Udruženje građana “Mostarski Rođeni”, nabrojao je Dušić brojne organizacije koje podržavaju ovu tradicionalnu ekološku akciju.

Kaže nam i da je stanje normalno sigiurno ovo ne bi radili svake godine, da je čisto, ali stanje je iz godine u godinu sve gore i gore, pa misli da bi ove akcije trabalo i češće organizovati, možda svako dva do tri mjeseca.

Pročitajte i:   Emir Dedić na pecanje ne ide bez Senade: Ona je moj ribolovac, a ja sam majstor (VIDEO)

Predsjednik ronilačkog kluba “Ardea” i predstavnik vatrogasaca iz Čapljine Mario Jerkić sa svojim kolegama i prijateljima došao je pomoći Mostarcima.

“Mostar stvarno drži do Neretve. Momci to održavaju i čiste i mi se svake godine javimo na njihovu akciju, pomognemo im koliko možemo. Stanje Neretve ispod Mostara i oko Čapljine je u lošem stanju, imate plastičnih vrećica i otpada od folija, to je općenito loše. To je odraz kulture i neobrazovanja posebno kad se zna da postoje centri za otkupljivanje plastike i recikliranje, onda je to zaista neodgovorno”, kazao je Jerkić.

Načelnik Odreda izviđača “Stari Grad” Zlatko Katica istakao je kako su ekološke vrijednosti dio izviđačkog pokreta, tako da njihovo prisustvo ovakvim akcijama je nešto što se očekuje.

“Uvijek je zadovoljstvo i čast kad nas neko pozove na akcije ovoga tipa, kada mi možemo svojim doprinosom popraviti trenutno stanje, koje je loše. Izviđači su u svom planu i programu najviše posvećeni ekologiji i zaštiti prirode. Čitav naš cilj i svrha postojanja je da izvedemo djecu što više u prirodu, da radimo s nima i izvedemo ih iz svijeta interneta i video igara, te da što više vremena provode u prirodi. Mi smo svjedoci da se i prošle godine masa smeća izvadila iz Neretve, dakle samom prevencijom bacanja možemo puno toga uraditi. Neretva nije najčišća rijeka, ali prvenstveno je to zbog ljudskog nemara”, kazao je.

Pročitajte i:   EKOLOŠKA KATASTROFA ILI CVJETANJE JEZERA: Šta kažu stručnjaci o ružnim slikama sa Jablaničkog i drugih jezera?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.