Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović i federalni poslanik, Asim Kamber, boravili su jučer u radnoj posjeti Agenciji za vodno područje sliva rijeke Save.

U razgovoru s direktorom pomenute agencije, Seadom Delićem, dogovoreni su novi projekti oko uređenja korita rijeke Sane i njenih obala, kao i zaštite od eventualnih budućih poplava.

“Dogovorili smo nove projekte oko uređenja korita rijeke Sane u gradskom području, nastavak uređenja obala ove rijeke i povećanja njene protočnosti. Agencija je u svojim planovima već predvidjela određene projekte, a to je izgradnja zaštitnog zida na desnoj obali Sane uzvodno od lokacije Gerzovo.

Izradili smo projektnu dokumentaciju, proveli proceduru u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, odabrali izvođača i potpisali ugovor o izvođenju radova. Načelnik općine je u međuvremenu obezbjedio neophodnu dokumentaciju kao što je građevinska dozvola, riješio imovinsko pravne odnose i mi očekujemo da narednog mjeseca započnu građevinski radovi.

Također, svojim planovima za ovu godinu predvidjeli smo nastavak radova na uređenju korita Sane iznad mašinskog mosta , urađen je elaborat i projektna dokumentacija. Početak realizacije ovog projekta planiramo u narednih mjesec ili dva i radi se o veoma važnim projektima čiji je cilj prevencija i sprečavanje eventualnih budućih poplava.

Pročitajte i:   EKOLOŠKA KATASTROFA ILI CVJETANJE JEZERA: Šta kažu stručnjaci o ružnim slikama sa Jablaničkog i drugih jezera?

Predstavnici Agencije će uskoro posjetiti lokalitete na kojima su planirani radovi kako bi utvrdili sve što je potrebno kako bi radovi mogli započeti dok su još povoljni vremenski uslovi“, istakao je Delić.