EkologijaNajnovije vijesti

Dostavljeno preko 120 000 potpisa sa zahtjevom da se zaustavi investiranje u hidroelektrane na Balkanu

Dana 20. juna, predstavnici kampanje „Sačuvajmo plavo srce Evrope“ su dostavili Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) čije je sjedište u Londonu peticiju koju je potpisalo preko 120 000 ljudi širom svijeta. Peticija je pokrenuta u aprilu 2018. godine u okviru ove kampanje.

Pozivaju se Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB) i Svjetska banka (IFC) da zaustave investiranje u hidroelektrane na Balkanu prije nego što posljednje divlje rijeke Evrope budu nepovratno uništene. Zajedno, ove institucije su investirale oko 724 miliona eura u najmanje 82 hidroelektrane širom Balkana, od kojih se 37 nalazi u zaštićenim područjima.
Ove banke su ulagale u hidroenergiju putem komercijalnih banaka, uključujući, između ostalih, austrijsku Erste i talijansku Unicredit banku, koje su finansirale najmanje 158 hidroelektrana.

Ova kampanja poziva banke da odmah zaustave finansiranje projekata koji se nalaze u zaštićenim područjima i vrijednim rijekama, te da primjenjuju strožije uslove za kredite u ovom sektoru. Takođe ih poziva na povećanje izdvajanja sredstava za energetsku efikasnost i razvoj drugih obnovljivih izvora energije, najviše solarni potencijal koji u velikoj mjeri ostaje neiskorišten u regiji.

Pročitajte i:   Jezero Šljivno, Banja Luka: Satnica I i II kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u mušičarenju

Theresa Schiller, EuroNatur: “Međunarodne banke poput EBRD-a moraju se suočiti sa odgovornošću u vremenu klimatskih promjena i prekomjernog iskorištavanja prirodnih resursa. Pozivamo EBRD da se povuku iz finansiranja hidroenergije na rijekama Balkana kako bi sačuvali ovu jedinstvenu evropsku prirodnu baštinu”.

Ulrich Eichelmann, koordinator kampanje „Sačuvajmo plavo srce Evrope“ i direktor organizacije Riverwatch: “Šteta je što EBRD i druge financijske institucije potiču uništavanje najvrijednijih rijeka u Evropi, što je dovelo do gubitka bioraznovrsnosti, nezadovoljstva građana i uništavanja zaštićenih područja. Moraju prestati ulagati u hidroelektrane i razvijati model ulaganja u druge stvarne obnovljive izvore energije, poput solarne“.

Jelena Ivanić, Centar za životnu sredinu: „Potrebno je ulagati u druge vidove energije, kao što su solarna i vjetroenergija, a prvenstveno u energetsku efikasnost. Prioritet treba da nam bude očuvanja naših rijeka i bogatstva biodiverziteta, a ne uništavanje istih zarad male količine energije“.

Kampanja „Sačuvajmo plavo srce Evrope“ (http://www.balkanrivers.net) je pokrenuta od strane nevladinih organizacija EuroNatur i Riverwatch, zajedno sa lokalnim partnerima sa Balkana, organizacijom Bankwatch i kompanijom Patagonia. Cilj kampanje je sačuvati rijeke Balkana od uništenja planiranom izgradnjom hidroelektrana.

Pročitajte i:   Kod Pule ulovljena najotrovnija riba na svijetu, evo šta su pronašli kad su je otvorili

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.