Niko u FBiH ne vrši nadzor u oblasti upravljanja otpadom, uredba u pripremi

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo održala je radni sastanak s predstavnicima ovlaštenih operatera sistema EKOPAK i EKOŽIVOT, na kojem je razgovarano o unapređenju sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom.
“Naš cilj je da u Bosni i Hercegovini unapređenjem sistema upravljanja ambalažnim otpadom bude osigurano očuvanje prirodnih resursa i zaštita okoliša, te razvoj savremenih ekološki prihvatljivih tehnologija proizvodnje ambalaže”, kazala je ministrica Đapo.

Na sastanku su razmatrani i usaglašeni sadržaji uredbi koje reguliraju ovu oblast, a ministrica Đapo je pojasnila da njihovo donošenje ima za cilj da, u skladu s direktivama i praksom Evropske unije, budu utvrđeni jasni i precizni kriteriji obračuna i načina plaćanja naknada, definisanje načina raspodjele i ulaganja prikupljenih naknada za proizvode koji nakon upotrebe postaju ambalažni, električni i elektronski otpad, te izvještavanje o količini i vrsti proizvedenih i uvezenih proizvoda, način i rokovi izvještavanja.

Također, uredbama će biti utvrđeni obveznici plaćanja naknada, kriteriji za obračun i visine naknada.

Neophodno je vođenje evidencija i izvještavanje, jer je to jedini način provjere i kontrole stvarnog stanja otpada s obzirom da se trenutno na tržište FBIH plasiraju hiljade tona ambalaže nepoznatog porijekla.

Pročitajte i:   Obavještenje o prijavama za Premijer Feeder ligu SRS BiH

Najveći problem je što u Federaciji Bosne i Hercegovine ne postoji nadležna institucija koja bi vršila monitoring stanja u oblasti upravljanja otpadom.

Izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, koji je usvojen krajem 2017. godine, predviđeno je uvođenje Informacionog sistema upravljanja otpadom s podacima o svim vrstama otpada, infrastrukturi i subjektima koji će biti dati na upravljanje Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH, čime će ovaj problem biti djelimično riješen, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.