Najnovije vijestiOstale vijesti

Nastavljen otpor mještana Kruščice

I danas su hrabri mještani sela Kruščica ustali protiv korumpiranog sistema koji, u trci za profitom, uništava sve pred sobom a najviše naše prirodne ljepote.

Dok zemlje iz kojih dolaze investitori ovakvih projekata vraćaju potoke i rijeke u prvobitno stanje zbog spoznaje koliko su sami sebi štete nanijeli, dotle tu tzv. “prljavu tehnologiju” trpaju nama i zemljama u regiji. Pogodno za takve rabote je i šuplje zakonodavstvo i donosioci takvih zakona, koji lobiraju za određene interesne skupine i koji ne donose zakone da bi sistemski uredili određenu oblast, nego da bi određenim skupinama omogućili i ozakonili zaradu.

Iste te firme koje u regiji žele napraviti cca. 500 (slovima: pet stotina) mini hidroelektrana u svojim državama prave samo solarne i vjetroelektrane.

I dok seljani tog viteškog sela Kruščica u Srednoj Bosni pokazuju šta je građanski aktivizam, dotle građani ispijaju kafe i puše nargile, muški birajući parove za dobitnog listića, ženske komentarišući je li neki debil općio sa nekom starletom u nekom od silnih reality show-ova.

Često rabim ovaj tekst da objasnim ko smo i kakvi smo:

Da parafraziram jednom mudrog “komentaristu” sa jednog bh. portala – kakvi smo, ako ikad meteor spiči u ovu Zemlju, to će biti negdje po sred Balkana, oko Sarajeva, i nadam se da će u radijusu od Triglava do Đevđelije sve pomesti do temelja. A da će onda, za koji dan, kad ovi iz dijaspore dođu na sahrane i dženaze, opaliti još jedan i dovršiti posao kako treba, te da se ovde nasele neki normalni ljudi, jer mi to definitivno nismo.

Bistro (nam pameti došlo)!

Pročitajte i:   Poziv za prijavu za učešće u Premijer ligi BiH u lovu šarana i amura

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.