Najnovije vijestiOstale vijesti

Posljedice klimatskih promjena će biti katastrofalne

Mnoge drastične posljedice klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja mogu biti spriječene hitnim djelovanjem i ograničavanjem porasta temperature na 1.5°C, pokazuje novi izvještaj Međunarodnog panela za klimatske promene (IPCC), objavljen danas.

Izvještaj je objavljen uoči sastanka evropskih ministara životne sredine koji će biti održan sutra, a na kojem se očekuje usvajanje stava Evropske unije za predstojeći klimatski samit Ujedinjenih nacija u Katovicama.  (COP24).

Novi izveštaj IPCC-a predstavlja do sada najobuhvatniju procjenu uticaja globalnog zagrijavanja od 1.5°C iznad pred-industrijskog nivoa. Izvještaj sadrži i predložene mjere koje su neophodne preduzeti kako bi se zagrijavanje zadržalo ispod ovog nivoa. Prema riječima vodećih naučnika svijeta, ograničavanje porasta temperature ispod 1.5°C značajno će se umanjiti šteta od klimatskih promena za najsiromašnije i najranjivije zemlje svijeta. 

Izvještaj potvrđuje da je cilj još uvijek moguće dostići, ali da to traži brzu i dalekosežnu promjenu u svim privrednim granama, te  ubrzanu tranziciju energetskog sistema koji je u potpunosti baziran na obnovljivim izvorima uz primjenu sistema energetske efikanosti. Samo takvom promjenom možemo stvoriti bezbjedniju i napredniju budućnost, stoji u ovom dokumentu.

Pročitajte i:   PREDSTAVLJAMO: Pribor i oprema za ribolov 'Fleshpot' doo Sarajevo

,,Ovaj izvještaj je pokazao da hitno moramo da reagujemo ili će doći do ekstremnih klimatskih promjena koje će nas izložiti nesagledivim ekonomskim gubicima i nedostatku hrane. Bosnu i Hercegovinu su pogodile poplave 2014. godine, a svjedoci smo sporog oporavka od istih. Tranzcija energije je alarmantna!“, istakla je Duška Kudra, koordinatorica Energije i klimatskih promjena iz Centra za životnu sredinu.

Sve oči sada su uprte u evropske ministre životne sredine koji treba da djeluju u skladu sa upozorenjima Međunarodnog panela za klimatske promjene.

,,Pozitivno je što izvještaj govori da se kolaps može izbjeći, ali je činjenica da je neophodno emisije CO2 svesti na nulu i to što prije. Nadamo se da će ovo upozorenje biti ozbiljno shvaćeno od strane evropskih zemalja i da ćemo od strane minsitara životne sredine već sutra imati konkretne korake koji će biti u skladu sa upozerenjima Međunarodnog panela za klimatske promjene”, naglasio je Igor Kalaba, koordinator energetske politike za Jugoistočnu Evropu.

Kompletan izvještaj IPCC-a, možete pročitati ovdje: http://report.ipcc.ch/sr15/pdf/sr15_spm_final.pdf

Pročitajte i:   UGSR 'Bistro' Zenica: Započela udruženjska 'Mala škola ribolova'

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.